Св. Франциск от Асизи е един от най-големите християнски светци

...
Св. Франциск от Асизи е един от най-големите християнски светци
Коментари Харесай

4 октомври - Св. Франциск от Асизи и Световен ден на животните

Св. Франциск от Асизи е един от най-големите християнски светци и в още по-голяма степен - в Римокатолическата черква. Той основава най-големия отшелнически медал, като самият той не се счита за заслужен да бъде духовник, а остава до края на живота си дякон. На него е кръстен Сан Франциско, считан е за настойник на Италия (обвен като подобен публично от папа Пий XII през 1939 г.). Той е първият светец, получил стигма - рани, които Христос е получил при разпъването си на кръста. Св. Франциск е и огромно ентусиазъм в изкуството - художници като Ел Греко, Караваджо, Белини, Ян ван Ейк са рисували епизоди от живота му.


Екстазът на св. Франциск, Караваджо

Св. Франциск е роден към 1181 година в гр. Асизи, Италия, в богато семейство. От рано той се отхвърля от охолството и стартира да популяризира Божието слово. Често е ходел из народа, облечен единствено в чувал с въже през пояса, от където идва " униформата " на учредения от него отшелнически медал - Орден на Миноритите (низшите, недостойните, по-малки братя на Христос), който става по-известен като Орден на францисканците. Св. Франциск е обичал живота, бил жизнеспособен човек и по думите на откриватели на живота му - одобряван е като втори Христос поради любовта, състраданието, оптимизма, грижата, ведрата си невзискателност. В неговия облик може да се отличи ренесансовия човек - отворен към света, към изкуството, живата природа. Почива на 3 октомври 1226 година в родния си град, а за негов ден е наименуван идващият - 4 октомври. Канонизиран е единствено две години след гибелта си.

Молитвата на св. Франциск:

Господи, направи ме инструмент
на своя мир,
където има ненавист, дано садя любов;
където има рана – милост;
където има подозрение – религия,
където има обезсърчение – вяра,
където има тъма – светлина,
където има горест – наслада.

О, Боже Всемогъщи, подари ме
Да не диря разтуха, а да успокоявам,
да не диря схващане, а да разбирам,
да не диря любов, а да обичам,
защото когато даваме, получаваме,
и в прошката ни простят,
и в гибелта се раждаме
за безконечен живот.

На празника на Св. Франциск от Асизи, по решение на Международния конгрес на последователите на придвижването за отбрана на природата, от 1931 година насам се отбелязва Световният ден за отбрана на животните. Св. Франциск е вярвал, че земята е основана от Бог от обич - по тази причина всичко живо по нея би трябвало да се пази и уважава, както се уважава Бог. Човекът би трябвало да изкупва греховете си и в запазване и грижа към Божието създание. Той е прекарвал доста време измежду природата и постоянно е изобразяван, заобиколен от птици и зверове. През 1979 година папа Йоан Павел II го афишира за патрон на екологията.

Заглавната картина е на флорентинския художник Чиголи, рисувана е през 1699 година и изобразява приемането на стигмата.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР