Сузи Денисън е ръководител на енергийната програма за Европа на

...
Сузи Денисън е ръководител на енергийната програма за Европа на
Коментари Харесай

Срещата ЕС-Африка и силата на климатичната дипломация

Сузи Денисън е началник на енергийната стратегия за Европа на Европейския съвет за външна политика (ECFR)
Дългоочакваната среща на върха ЕС-Африка ( която се организира в четвъртък и петък в Брюксел - бел. ред.) ще бъде първият тест за това дали европейските и африканските водачи могат да намерят метод да беседват между тях за общи провокации, в това число климата, или ще продължат да приказват един през различен.

След COP26 в Глазгоу водачите на Европейски Съюз знаят, че ще би трябвало да се оправят по-добре, в случай че са съществени във връзка с претенциите си за " зелено водачество " , към което се стремят ръководителят на Комисията Фон дер Лайен и комисар Тимерманс, или към външна политика, ориентирана към климата, както немския външен министър Аналена Бербок го формулира. В Глазгоу този метод остана отвън обсега на доста от основните полемики, в това число тези, които приключиха с изказването на Съединени американски щати и Китай за последователното прекъсване на въглищата.

След като си оставиха известно време, с цел да осмислят събитията, министрите на Европейски Съюз се връщат към тематиката на идното съвещание на Съвета по външни работи на 21 февруари и ще обсъдят по какъв начин да изградят европейска дипломация за климата.
Реклама
Това е навременна полемика . Европейски Съюз към момента не е геополитическа мощ, равна на Съединени американски щати или Китай - такава, която може правдиво да заплаши да употребява всички аспекти на икономическата си мощност, с цел да ускори позицията си при договаряния във връзка с климата. Разделенията и раздвоеността в границите на Европейски Съюз са добре известни освен на водачите на неговите институции, само че и на държавните управления на по-големите трети страни. За да се подсигурява, че климатичната дипломация е съществена част от насърчаването на националните и европейските ползи в чужбина, съществува нужда от съгласуваност сред институциите на Европейски Съюз в Брюксел и столиците на страните членки, както и на място в трети страни сред делегациите на Европейски Съюз и националните посолства.

Както в Брюксел, по този начин и в националните столици напъните в региона на климата би трябвало да бъдат подсилени от всички съответни ведомства, в това число тези, виновни за енергетиката, околната среда, финансите, търговията, селското стопанство, превоза и развиването.

Но построяването на силата на климатичната дипломация на Европейски Съюз не се отнася единствено до структури. Става въпрос и за усилване на политическия ангажимент на европейците за слагане на декарбонизацията преди всичко в листата с цели.

Ако 2021 година беше предизвикателна с реакцията против предлагането на Европейска комисия за механизъм за поправяне на въглеродните граници и раздялите сред страните за това какво би трябвало да съставлява чиста сила за вложения според предлагането за таксономия, 2022 година ще бъде още по-трудна. Политиците в Европейски Съюз от години се тормозят по какъв начин да ръководят социално-икономическите последствия от зелената договорка, само че с покачването на цените на силата в Европейски Съюз тази година те са действителност. Потенциалът това да скапе уговорката в целия Европейски Съюз за пробутване на пакета Fit for 55 е голям.
Реклама
Отговорът на европейските политици би трябвало да стартира с разбирането, че Европейски Съюз не е изправен пред избор дали да стартира диалози с сътрудниците за това по какъв начин преходът от въглерод трансформира връзките им, а по кое време. Както се показва в Power Atlas на Европейския съвет за външна политика, политиката на световните запаси и вериги за доставки към този момент се прекроява от зараждащия интернационален консенсус за нуждата от постигане на " чисти нулеви " излъчвания на парникови газове през втората половина на XXI век. Това се дължи на композиция от софтуерен напредък, намаляващи разноски, възходящи вложения и политически ограничения в поддръжка на прехода.

Европейски Съюз се нуждае от тактика, с цел да се оправи с тази изменяща се картина. В противоположен случай изборът бързо ще ни бъде лишен, защото комерсиалните и индустриалните сътрудници, доставчиците на сила и страните с ресурсите, до които ще би трябвало да имаме достъп за зелени технологии, ще се съсредоточат върху играчи, които саприели новитереалности. Нервността на Европа по отношение на евентуалните последствия за доставките на газ, в случай че се опълчи на Русия поради дейностите й по отношение на Украйна, единствено акцентира спешността да подсигуряваме на нашата енергийна сигурност в партньорства, основани на по-чисти и постоянни доставки.

Настоящото внимание, което се отделя на дипломацията за климата, на ролята, която връзките сред Европейски Съюз и Африка и връзките сред съседите ще играят в тази тактика, е рационално. Но ще остане незадоволително, до момента в който европейците считат, че външната политика, ориентирана към климата, е нужда, а не избор.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР