Сутринта на 18 юли 1994 г. бомба унищожава сградата, в

...
Сутринта на 18 юли 1994 г. бомба унищожава сградата, в
Коментари Харесай

Двадесет и пет години след атентата в Еврейския център в Аржентина

Сутринта на 18 юли 1994 година бомба унищожава постройката, в която се обитават еврейските институции в Аржентина и убива 85 души: 25 години по-късно, макар многочислени обрати, това внимателно дело, в което геополитиката и операции се преплитат, още не е изяснено.

След най-тежкия атентат в историята на страната, при който имаше и 300 ранени, някогашна президентка беше упрекната, че е провалила следствието, арбитър беше наказан за възпрепятстване на досъдебното произвеждане, а прокурор беше открит мъртъв.

Израел и аржентинската правосъдна власт настояват, че Иран е поръчал атентата, осъществен в Аржентина от членове на ливанската шиитска въоръжена формация Хизбула, както и този против израелското посолство през 1992 година, лишил живота на 29 души и ранил 200.

" Това, което ми идва на разум, когато мисля за това, е безконечен миг на мрак. Шум, само че и нашето безмълвие, на всички тези, които бяха там. Мисля, че по този начин и няма да разберем какво се е случило ", споделя Анита Вайнщайн, оживяла при детонацията, която работела в АМИА (AMIA, израелско-аржентинската асоциация).

" Този атентат, който имаше доста изразен антиеврейски, антисемитски съставен елемент, беше също и против Аржентина и аржентинското общество ", прибавя дамата, която години по-късно се е върнала на работа в постройката, възобновена на същото място в квартал Онсе, в центъра на Буенос Айрес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР