Суровото пиле е много добър приятел на Campylobacter и Salmonella

...
Суровото пиле е много добър приятел на Campylobacter и Salmonella
Коментари Харесай

Трябва ли да миете пилето преди да го сготвите

Суровото пиле е доста добър другар на Campylobacter и Salmonella – два типа бактерии, които са измежду най-честите причинители на хранителни отравяния. Пилетата, както и доста други животни, могат да не демонстрират признаци, само че да са носители на Campylobacter. Бактериите, както и салмонелата, се намират вътре в пилетата тук-там като червата, само че когато тези животни бъдат заклани, те могат да се разпространят и по месото.

Всичко това звучи малко неприятно, по този начин че…

Не, не е наложително да миете пилешкото преди готвене. Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (САЩ) показват, че „ суровото пиле е готово за готвене и не е належащо първо да се измива “.

Бактериите, които се задържат по повърхността на месото, несъмнено, ще бъдат унищожени в процеса на готвене. Всъщност, освен че миенето на пилешкото месо не е належащо, само че и рискувате да увеличите шанса си от зараза, като разпръснете целия този несготвен пилешки сок по и към мивката – нещо, което към този момент се случва, в случай че го пипаме и не си измием ръцете вярно.

Ами да. Измиването на пилето преди готвене е толкоз публикувано и евентуално рисково кулинарно държание, че учените даже го имат за проблем, който би трябвало да решат.

„ Искахме да разберем какъв резултат би имала една просветителна акция, с която да накараме хората да спрат да мият домашните птици преди готвене, и какъв резултат би имала всяка произлизаща от това смяна в държанието върху намаляването на замърсяването в кухнята “, изяснява Елън Шумейкър, създател на проучването и помощник в Държавния университет на Северна Каролина. „ Искахме също по този начин да получим по-добра визия за това по какъв начин, в случай че въобще, миенето на домашни птици в действителност води до увеличение на замърсяването в кухнята. “

Участниците бяха изправени пред предизвикването да подготвят пилешка салата, като употребяват месо, инфектирано с безопасен вариант на E. coli. След това тестовата кухня е била почистена, с цел да се види до каква степен са се популяризирали бактериите. Оказало се, че когато става въпрос за работа с месо, същинската същина е да не забравяте да си миете ръцете, защото в изследването било открито, че и миещите, и немиещите са замърсили кухненските повърхности.

В изследването 35% от участниците са измили или изплакнали пилешкото си месо. Що се отнася до мотивацията за почистването на пилето, 30% от участниците оповестяват, че го вършат, с цел да отстранят кръвта и слузта, а 19% – тъй като членовете на фамилията им го вършат.

Та в случай че желаете да останете здрави, спестете си водата и просто сгответе глупавото пиле.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР