Суровият вид не винаги е най-добрият вариант.За да се възползваме

...
Суровият вид не винаги е най-добрият вариант.За да се възползваме
Коментари Харесай

Спанак и брюкселско зеле – как е полезно да ги консумираме?

Суровият тип не постоянно е най-хубавият вид.

За да се възползваме оптимално от питателните качества на зеленчуците, доста значимо е по какъв начин се употребяват те, защото суровия им вид не всеки път е най-хубавият. След като към този момент разгледахме случаите с няколко други храни, ще се спрем на спанака и брюкселското зеле.

Спанак

Този зарзават е с богато наличие на калий, който оказва помощ за контрола на кръвното налягане. Витамините А и C също ги има в обилие. Те са от извънредно значение за имунната система.

Консумацията на зеленчука се свързва и с подсилване и поддържане на здравето на костите, което се дължи на наличието на калций, магнезий и манган в него.

В немалки количества в спанака може да се открие и фолиева киселина, която подкрепя поддържането на здрава имунна система и понижава чувството за отмалялост и изнемощялост. Друго потребно вещество в спанака е лутеинът. Той е каротиноид, който подкрепя здравето на очите и дружно с това понижава прогресирането на свързаната с възрастта макулна недъгавост.

Зеленчукът може да се употребява в недопечен тип като добавка към салати, пържени картофки, както и в или супи, където е задушен.

Брюкселско зеле

Този зарзават принадлежи към семейство кръстоцветни, в което са и броколите, карфиолът и зелето. Всички те съдържат глюкозинолати, за които се открива, че имат противоракови свойства.

Брюкселското зеле е богато на витамините C, B6 и фолиева киселина. Има и данни, в които се показва удобният резултат от потреблението на кръстоцветни зеленчуци при рака на гърдата и простатата. Нужни са обаче по-убедителни доказателства, преди да им се припише сходно качество.

Брюкселското зеле е извънредно потребно, когато се подготви на пара за към пет минути.

Инфо: Puls.BG

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР