Суровите яйца са част от доста традиционни рецепти, като домашна

...
Суровите яйца са част от доста традиционни рецепти, като домашна
Коментари Харесай

Трябва ли наистина да ядете сурови яйца?

Суровите яйца са част от много обичайни предписания, като домашна майонеза, дресинг за салата Цезар и така нататък Но в последно време все по-често се употребяват по нетрадиционни способи. Щангистите и спортистите ги прибавят в смуутита за спомагателни протеини, други ги поставят в коктейли и парещ шоколад.

Но всички сме учени като деца, че сурови яйца не би трябвало да се ядат. Ето какво мислят диетолозите по отношение на хранителната стойност и сигурността:

Хранителна стойност

Ще бъдете сюрпризирани какъв брой хранителни субстанции са опаковани в дребна яйчена черупка. Само едно сурово яйце съдържа три грама протеин; витамини А, В2, В5, В12 и Е; холин, минерал, който е от значително значение за действието на мозъка; лутеин и зеаксантин, антиоксиданти, които поддържат очите ни здрави и доста повече. Загряването на сурово яйце постоянно понижава количеството на питателните си субстанции, само че хранителната разлика сред сурово яйце и варено яйце е толкоз дребна, че е без значение.

Суровите яйца съдържат обилие от протеини и доста хранителни субстанции, които могат да подкрепят поддържането на мозъка, имунната система и функционалността на нервната система. Въпреки това, на процедура никое от тези хранителни субстанции не се губи или трансформира, когато яйцето се готви.

Така че, що се отнася до хранителната стойност, суровите и варени яйца са много идентични. Но варените яйца имат преимущество, когато става въпрос за храносмилането на тези хранителни субстанции. Едно изследване, оповестено в The Journal of Nutrition, разкрива, че тялото ни всмуква единствено 50 % от яйчния протеин, когато го консумираме сурово, против 90 %, когато го консумираме обработено.

С други думи, необработените яйца са по-трудно смилаеми. Ако желаете да имате мускули, вземете си първокачествен протеинов прахуляк, вместо да ядете сурови яйца.


Рискове за здравето

Един дребен урок по биология: яйцето излиза от кокошката от същия отвор, през който тя се изхожда. Следователно яйцата са изложени на риск от болест с нездравословни бактерии, като салмонела, които се намират на повърхността на черупката или се всмукват в самото яйце.

Реалният риск от болест със салмонела не е висок, само че не си коства да рискувате. Всеки, който се е сблъсквал със салмонела ще удостовери. Тя предизвиква признаци, сходни на тези при хранително отравяне- конвулсии, диария, гадене, тресчица, главоболие. Тези признаци могат да се проявят в границите на първите 6 до 48 часа от консумирането на сурови яйца и могат да продължат до седем дни.

Хората с компроментирана имунна система- деца, възрастни хора, хора с автоимунни болести, хора, които страдат от рак, СПИН и така нататък са извънредно податливи на зараза със салмонела и последствията при тях са още по-тежки.

Единственото нещо, което ви подсигурява, че яйцето не е инфектирано със салмонела и термичната обработка на високи градуси. Топлината унищожава бактериите.

Експертите са безапелационни: Няма нищо великолепно в суровите яйца.

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР