Суперкомпютрите са ключови за цифровата трансформация на индустрията и обществото.

...
Суперкомпютрите са ключови за цифровата трансформация на индустрията и обществото.
Коментари Харесай

Ако ЕС не действа сега, ще става все по-зависим технологично

Суперкомпютрите са основни за цифровата промяна на промишлеността и обществото. Те способстват редица обичайни браншове на стопанската система да станат по-продуктивни, да основават нови новаторски артикули и услуги, които да имат по-висока добавена стойност. Те разрешават на научно-изследователските центрове да вършат нови открития и научни достижения. Основната част от политиките, които би трябвало да формулираме, изключително в области като опазването на здравето, персонализираната медицина, енергетиката и климата, са учредени на напредналите високоскоростни компютърни стратегии и симулации. Но през днешния ден нито един от първите 10 суперкомпютъра не се намира в Европейския съюз. Ето за какво не можем повече да си позволим да изоставаме. Трябва да върнем Европа измежду международните водачи в региона на суперкомпютрите. Това съобщи комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел при откриването на конференцията на високо равнище в София дружно с премиера Бойко Борисов. Конференцията е проведена от комисар Мария Габриел, Европейската комисия, Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и Министерство на образованието и науката.

България има капацитет да бъде измежду водещите в тази самодейност, като се възползва от своя дълготраен опит и обичаи в суперизчисленията и техните приложения. Габриел предизвести и за риска, че в случай че не се работи в този момент, данните, създадени от европейските научно-изследователски центрове и промишлеността, ще бъдат обработвани отвън Европа. По този метод ще ставаме все по-зависими от външни за Европа калкулации, снабдители на данни и услуги. Това в последна сметка ще подтикне европейските откриватели и иноватори да се реалокират там, където имат достъп до висококачествените мощности за обработка на данни и високопроизводителните изчислителни технологии.

"Затова нашата дълготрайна упоритост е ясна – да подкрепим основаването на взаимното дружество EuroHPC и да имаме резултати и забележими изгоди освен през идващите няколко години, само че и след 15, и след 20 години. Сега сме във време на напредък и можем да го подхраним с наши, европейски истории на триумфа. Истински имам вяра, че с сливане на сили и запаси, дружно ще реализираме цялостно осъществяване на взаимното дружество EuroHPC. Това е една в действителност амбициозна европейска самодейност и съм уверена, че имаме капацитет да я осъществяваме и по този начин Европа да си върне лидерското място в цифровата стопанска система ", посочи още еврокомисарят Мария Габриел.

Като комисар по цифровата стопанска система и общество, тя разгласи през февруари проектите на Европейската комисия да влага 1 милиард евро в тази свръх технология, която дава значими решения на провокациите на нашия ден в региона на медицината, климатичните промени, промишлеността. Сега е значим задължението на държавите-членки да се включат в реализирането на амбициозната цел. Вече 16 страни обявиха подобен ангажимент и България е една от тях.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР