Ползотворна първа среща с Дамян Манчевски, министър на информационното общество

...
Ползотворна първа среща с Дамян Манчевски, министър на информационното общество
Коментари Харесай

В Скопие ще се проведе първата балканска IT среща на най-високо ниво

Ползотворна първа среща с Дамян Манчевски, министър на осведомителното общество на Македония, на която се обединихме, че цифровите технологии са основно измерение от европейската вероятност за Западните Балкани, което може да форсира процеса с съответни изгоди за жителите, бизнеса, институциите. Това съобщи българският еврокомисар Мария Габриел.

Свързаността като път за по-бързата евроинтеграция на Западните Балкани, по какъв начин цифровите услуги да станат по-достъпни за хората и институциите и киберсигурността бяха акценти в диалога. Двамата оповестиха, че в средата на април в Скопие ще се организира първата балканска IT среща на най-високо равнище с присъединяване на министър председателите на страните от района и страните от берлинския развой.

"Тази среща е израз и на постигнатото до момента от премиера на България Бойко Борисов и премиера на Македония Зоран Заев за района и в унисон с целта на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз за поддръжка за участие в Европейски Съюз на тези страни. Споделих с министър Манчевски съответни хрумвания, които ще разискваме в елементи през идващите месеци. Обсъдихме предлагането ми за пътна карта за понижаване на таксите за роуминг, каквато следва да обявим през май. Други значими тематики, които засегнахме, се отнасят до вероятностите пред младежите и потребността да бъдат подкрепени за придобиване на цифрови умения. Подобряване на свързаността освен в градските, само че изключително в селските региони, е също значим детайл от цифровизацията и изгодите, които тя носи. Приветствам желанията на министъра за самодейност за признание на електронните подписи и напъните им в региона на електронните услуги ", сподели Габриел.

Според нея изживяваме значим исторически миг, в който Западните Балкани са високо в европейския дневен ред.

"Сътрудничеството ни продължава в доста направления, в това число и с идната през април Среща на върха в Скопие, на която дружно с министър председателите на страните от Западните Балкани и отрасловите министри по цифровите технологии ще имаме опция да разгледаме киберсигурността, цифровите умения и познания, цифровизацията на промишлеността, електронните услуги и други тематики от съвместен интерес ", сподели още Мария Габриел.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР