Днес Европейският съюз и международни партньори поставиха началото на кампания

...
Днес Европейският съюз и международни партньори поставиха началото на кампания
Коментари Харесай

Ще се справим трайно с вируса, когато разработим ваксина и лекарства против него

Днес Европейският съюз и интернационалните сътрудници сложиха началото на акция за набиране на 7,5 милиарда евро за създаване на ваксина против COVID-19, лекуване и диагностика. Българският еврокомисар Мария Габриел имаше основна роля в активизирането на средства от страна на Европейски Съюз, които са в размер на 1 милиард евро.

„ Отговорът на днешната пандемия минава през науката. Ще успеем да се оправим трайно с вируса тогава, когато разработим ваксина и медикаменти срещу него. Европа може да способства доста за този триумф. Тук работят едни от най-хубавите компании и научни откриватели - хората, които в границите на цялостната екосистема ще подкрепят сполучливия път от развойна активност до произвеждане и разпространяване на ваксина. Гордея се, че световноизвестните български спортисти Стефка Костадинова и Григор Димитров одобриха поканата ми и поддържаха акцията със мощни послания. ", уточни Мария Габриел.

Нуждите за финансиране на научноизследователски действия са в три съществени области - ваксина, лекуване и диагностика. Във всяка от тези три области е избран водещ сътрудник, който ще обезпечава координацията на дейностите. Ще се употребяват само одобрени на международно равнище съществуващи структури и партньорства. Например в региона на създаването на ваксина, водеща роля ще има Коалицията за новаторска готовност за епидемии (CEPI - Coalition for Epidemic Preparedness Innovations), а за тяхното произвеждане и разпространяване Глобалният алианс за ваксини и имунизации (GAVI - Global Alliance for Vaccines and Immunization).

„ Днес вършим решителна стъпка към намирането на ваксина против ковид. Ключовите думи са мащаб, скорост, взаимност. Мащаб – тъй като би трябвало да идентифицираме на международно равнище кои са най-хубавите технологии и решения, които ще доведат до триумф. Скорост – тъй като става въпрос за най-ценното – запазване на човешки живот. И взаимност – тъй като с днешната самодейност демонстрираме, че сме научили грешките от предишното и ще осигурим достъп на всички до имунизациите и лекуванията, които ще се осъществят благодарение на днешната самодейност. Това, което следва до оповестяването на резултатите на 23 май, е да се доближи невиждано равнище на интернационално съдействие, гласът в отбрана на науката и хората да бъде явен и обединен, и да осигурим бистрота във връзка с средствата “, съобщи още българският еврокомисар.

По думите й, следим невиждано интернационално изпитание. Научни служащи и иноватори от всички страни работят всекидневно за намирането на ваксина и лекувания и би трябвало да бъдат подкрепени с всички вероятни средства. А единствено с световни дейности и съгласуваност може да се реализиран оптимално бързо триумфи в битката против ковид.

Комисар Мария Габриел бе част от екипа, който под управлението на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен провежда самодейността и направи тази невиждана готовност на международно равнище.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР