Българските власти действат изключително адекватно. До момента никой не говори

...
Българските власти действат изключително адекватно. До момента никой не говори
Коментари Харесай

Стопаните ще получат максимални компенсации от ЕК

Българските управляващи работят извънредно съответно. До момента никой не приказва за наказания по въпроса с чумата. Има ограничения, които сега са извънредно сложни. Целта е минимални стопански загуби за бранша. Стопаните могат да разчитат на оптималната отплата. Много явен ангажимент имаме от страна на Европейска комисия. Това сподели еврокомисарят по цифрова стопанска система Мария Габриел в утринния блок на Българска национална телевизия.

Ние имаме своите екипи за продан на информация с Турция. Европейски Съюз се е подготвил с съответни дейности, добави тя.

В събота министър Румен Порожанов изясни персонално на земеделските стопани, чиито животни подлежат на евтаназиране, че това са европейските и международни ветеринарни ограничения, които България се е задъжила да съблюдава. По думите му, в случай че не се предпримат бързи ограничения има заплаха болестта да се разспространи в други общини и области, и на България да бъдат наложени ограничавания за изност на артикули от овце и кози – мляко, сирене, месо.

Въпреки, че плановете по пазарни цени демонстрират компенсации от приблизително 225 лв. за животни под селекционен надзор и 140-150 лв. за останалите, министърът се ангажира обезщетенията да бъдат повишени до най-малко 190 -200 лв. на евтаназирана коза или овца.

Регистрираните аграрни стопани ще получат парите по банков път, а за останалите ще бъде направена организация да вземат средствата си на място в кметствата в селата. Министърът се ангажира, че в случай че има стопани, които не желаят да получат средства като отплата за евтаназираните животни, ще им бъдат обезпечени идентични животни, които да отглеждат откакто бъдат изпълнени ограниченията за биосигурност в засегнатите общини.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР