Сундарбан, най-голямата мангрова гора в света, се простира през границата

...
Сундарбан, най-голямата мангрова гора в света, се простира през границата
Коментари Харесай

Остров в Индия изчезва. Но неговите жители нямат достатъчно пари, за да се преместят

Сундарбан, най-голямата мангрова гора в света, се простира през границата сред Индия и Бангладеш в залива Бенгал. Тя е дом на застрашени тигри, делфини и 300 типа птици. Но това биологично многообразие, дружно с хиляди хора, живеещи на островите в околните речни делти, са в заплаха заради повишението на морското ниво, породено от климатичните промени, написа Business Insider.

Индийският остров Горамара изчезва лека-полека. Бил е дом на 40 000 души, само че през днешния ден популацията наброява едвам 4000 индивида. Сега площта му е 1,8 квадратни километра - на половина на тази, която е била преди 20 години.

Въпреки че част от останалите жители споделят, че биха се преместили другаде, те не могат да си го разрешат. Ако настъпи по-сериозно естествено злополучие, за тях то би било съдбовно.

Сундарбан e най-голямата група останали мангрови гори. Британците почнали да изсичат дърветата там преди 150 години и от този момент популацията на този остров стартира да понижава.

Въпреки че главно естествените сили способстват за изменящата се форма и размери на островите, учените настояват, че човешката активност способства за това. Приливите и отливите от всички страни на остров Горамара унищожават всякога по малко от територията му, принуждавайки жителите да се реалокират към вътрешността и да възвръщат домовете си.

Честите наводнения на острова нанасят вреди на листните култури, които служат за храна на доста поданици. Високите талази вършат съвсем невероятно държавните фериботи с жизненонеобходими доставки да стигнат до острова. През юни 2016 година Горамара остава откъснат за цяла седмица, съгласно Firstpost.

Оризът е главната храна за популацията на Сундарбан, само че оризовите полета се наводняват със солена вода доста постоянно. Когато едно поле бъде унищожено, лишава от три то пет години, с цел да може още веднъж да се засее ориз там.

Земеделските производители отглеждат към 6000 типа ориз в индийския щат Западен Бенгал, където се намира Горамара. Но от 2016 година 90% от сортовете към този момент не съществуват в региона. Организацията за околна среда и развиване ENDEV е определила кои от останалите сортове са устойчиви на сол, с цел да може земеделските производители да отглеждат от тях.

За да помогне на хората от острова да имат леговище, държавното управление на Западна Бенгалия е основало нови общности тук-там, като остров Сагар. Десетки хиляди хора са се преместили в Сагар от 2016 година до през днешния ден.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР