Сун Лицзюн бе признат за виновен по обвинения, че начело

...
Сун Лицзюн бе признат за виновен по обвинения, че начело
Коментари Харесай

Осъдиха на смърт бивш китайски министър заради подкуп и други престъпления

Сун Лицзюн бе приет за отговорен по обвинявания, че отпред на незаконна група от държавни чиновници е манипулирал цените на артикули, взимал е подкупи и е направил и други закононарушения, посочи Българска телеграфна агенция.

 

Това е следващата присъда в огромната акция за битка с корупцията в Китай. Тя стартира, откакто президентът Си Цзинпин пое властта в края на 2012 година
Последните санкции бяха наложени преди среща на ръководещата комунистическа партия идващия месец, на която се чака Си да опита да наруши традицията и да получи трети петгодишен мандат като водач, отбелязва АП.

 

Присъдата на Сун бе постановена в североизточния китайски град Чанчун. Според съда той е взел подкупи в размер на 646 милиона юана (91 милиона долара).

Бившият заместник-министър бе приет за отговорен и в корист със служебно състояние през 2018 година за манипулиране на цените на артикули, с цел да помогне на търговец да избегне загуби. Според съда също така той е продавал държавни постове и е изоставил поста си в разгара на пандемията от COVID-19.

 

Смъртната присъда на Сун е с две години пролонгация. Това значи, че тя може да бъде сменена със затвор, в случай че наказаният осъзнае последствията от дейностите си.

Китайската държавна телевизия съобщи, че в случай че смъртната присъда на Сун бъде сменена, той ще получи пожизнен затвор без право на опрощение.

Ексминистър на правораздаването и някогашен представител на ръководещата партия, които бяха упрекнати като съучастници на Сун, получиха сходни санкции през вчерашния ден. Бившият министър Фу Чжънхуа пледира отговорен, че е взимал подкупи, с цел да подкрепи укриването на незаконна активност. 

 

Партийният функционер Ван Ликъ беше наказан по обвинявания, че е взел 440 милиона юана (62 милиона долара) подкупи за бизнес покупко-продажби, разпределяне на заеми и обезпечаване на работни места, както и че е дал 97 милиона юана (14 милиона долара) подкупи на Сун Лицзюн и други държавни чиновници.

 

Името на Сун се появи и в правосъден иск на министерството на правораздаването на Съединени американски щати против магната в казино промишлеността на Лас Вегас Стив Уин. Целта е била Уин да бъде заставен да се записва като задграничен сътрудник поради лобистка активност в интерес на китайското държавно управление. В правосъдния иск се споделя, че висши чиновници, в това число Сун, са желали Уин да им помогне, с цел да бъде отхвърлена молбата за виза на китайски жител.

 

Китайските управляващи са желали мъжът, на който са били повдигнати обвинявания в корупция и е изискал политическо леговище в Съединените щати, да им бъде предаден.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР