Сумата стана ясна по време на вчерашно изслушване за научната

...
Сумата стана ясна по време на вчерашно изслушване за научната
Коментари Харесай

Вече знаем колко ще струват пилотираните мисии до Луната: $4.1 милиарда на изстрелване!

Сумата стана ясна по време на вчерашно чуване за научната комисия към долната камара на Конгреса на Съединени американски щати (Камарата на представителите). Докладът бе показан от инспектора на НАСА Пол Мартин, който съблюдава работата на организацията и показва пред политиците рецензии и рекомендации. 

Eто каква е разбивката на тези $4.1 милиарда по пера – $2.2 милиарда са нужни за градежа на една ракета “Спейс Лонч Систъм ”, $568 милиона се заделят за обезпечаването на поддръжката на наземните системи, трябват $1 милиард за основаването на един транспортен съд “Орион ” и още $300 милиона се дават на Европейската галактическа организация, която строи сервизния модул на кораба “Орион ”.

Така разноските по програмата “Артемис ” са надалеч по-големи, в сравнение с НАСА се надяваше да са. Преди няколко години длъжностно лице на НАСА осведоми уеб страницата Арс Текника, че една мисия се чака да коства под $2 милиарда.

Инспекторът Мартин безогледно съобщи, че повода за високите разноски е моделът, по който програмата се финансира. За разлика от модела “фиксирана сума ”, употребен от НАСА за финансирането на ракетите на СпейсЕкс “Фалкън 9 ” и пилотираните кораби “Крю Драгън ”, “Артемис ” се финансира посредством контракт вид “разходи плюс ” – т.е. чрез средствата на данъкоплатците се покриват всички преразходи, които пораждат по време на създаването. Така компанията-разработчик не търси метод да иновира и да се впише в стеснен бюджет, а просто стои на държавна хранилка. В случая компанията-разработчик на “Спейс Лонч Систъм ” е Боинг и Мартин изрично декларира, че тя “се оправя зле, зле възнамерява и зле извършва ”.

Инфо: Камарата на представителите на Съединени американски щати

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР