Suicide Squad: Kill the Justice League е една от най-очакваните

...
Suicide Squad: Kill the Justice League е една от най-очакваните
Коментари Харесай

Какви проблеми създават игри, изискващи постоянен достъп до Интернет

Suicide Squad: Kill the Justice League е една от най-очакваните игри за PlayStation 5 през тази година. Кооперативната екшън игра ще разреши на почитателите да влязат в ролята на обичаните си антигерои и да сеят безпорядък на всички места. Друго забавно към играта е, че за финален път гласът на Кевин Конрой ще озвучава Батман, защото той умря през 2022 година

Около предстоящата игра обаче има един огромен проблем – с цел да играете ще ви би трябвало непрекъсната връзка с Интернет, даже да решите да играете сами. Това не е единственото предложение, което следва този модел през 2023 година Redfall на Bethesda също ще изисква непрекъсната връзка с Интернет, без значение дали играете  заедно с другари или сами. Съвсем обикновено е мултиплейър игрите да изискват достъп до Световната мрежа, само че условието за Интернет достъп при сингъл плейър конзолни игри е много необичайно. Тази процедура основава от ден на ден ненужни проблеми с достъпа и запазването на игрите.

Защо сингъл плейър игрите са онлайн?

Suicide Squad: Kill the Justice League и Redfall не са първите игри, които изискват непрекъснат достъп до Интернет и евентуално няма да са последните. Rocksteady Games, Bethesda и други гейминг студия употребяват тази практиката, с цел да се защищават от пиратство и чийтове. Дори и при сингъл плейър игрите непрекъснатото онлайн засвидетелствуване разрешава на фирмите да се борят с нарушаването на авторски права.

По отношение на чийтването разработчиците изясняват, че постоянно употребяват технологията, с цел да може да защитят непокътнатите файлове от хакване и подправяне, даже да става въпрос за сингъл плейър игри. Например напредъкът в играта Gran Turismo 7 се записва във файлове, които се съхраняват на сървъри, благосъстоятелност на Polyphony Digital, което ги защищава от корумпиране. По този метод обаче даже да играете някои от офлайн режимите е нужно да имате връзка с Интернет.

За студията всичко това е целесъобразно и има смисъл, само че във връзка с играчи пораждат значително проблеми. Изискването за непрекъсната връзка към Интернет може да докара до неприятна продуктивност и забележителен спад в честотата на фрагментите. Постоянната връзка с Интернет не пречи на доста хора да не престават да получават разнообразни игри по „ противозаконен “ метод, а пиратите постоянно намират пътища да преодолеят онлайн отбраните на игрите. Всичко това повдига въпроса за успеваемостта на наложилата се процедура, а играчите се чудят дали негативните последствия не са повече от позитивните.

Няма връзка, няма игра

По отношение на условието за непрекъсната връзка с Интернет се виждат два съществени казуса. Първият е с достъпността. Интернет връзката не е непрекъснат фактор, някои хора живеят по места където Интернетът е извънредно муден, като тук не приказваме единствено за изостанали страни, а и за много развити такива. Има  и случаи когато нужната скорост не може да бъде подсигурена заради чисто финансови аргументи.

Дебатите към тези проблеми не са от през вчерашния ден. През 2015 година EA започнаха този модел за играта Need for Speed reboot. Това провокира много спорни отзиви от страна на доста играчи, които се сблъскаха с непрекъснато буфериране (buffering) и спадове във фреймовете.

Тези проблеми са още по-сериозни когато става въпрос за облачния гейминг. Чрез тази технология фирмите имат положителното желание да разрешат на всеки да играе най-модерните конзолни игри без да закупува скъпите устройства, само че това не е по този начин във всички елементи по света. И тук още веднъж би трябвало да наблегнем, че не става въпрос за изостанали страни и като образец можем да посочим огромни елементи от Канзас, Съединени американски щати, където действително не е невероятно да се играят игри от Xbox Cloud Gaming и Stadia (платформа, която към този момент не съществува), заради рестриктивните мерки на връзката и проблемите с широколентовия Интернет.

Край на играта вечно

Тези играчи, които разполага с задоволително добра връзка до Интернет се сблъскат с различен проблем – запазването на играта вечно. Когато дадена компания реши да смъкна сървърите, обслужващи една игра, то тогава всичко завършва.

Когато Rocksteady Games оповестиха, че Suicide Squad: Kill the Justice League ще изисква непрекъснат достъп до Интернет, почитателите наддадоха  глас, че компанията прави същата неточност, която прави и Crystal Dynamics във връзка с Marvel’s Avengers. Тази игра стопира да бъде поддържана след 30 септември, като последното ново наличие за нея ще бъде пуснато на 31 март. След тази дата всички предмети в играта, които се закупуваха с действителни пари, ще бъдат налични за всички гратис. Тези, които са платили за играта ще могат да продължат да я играят, а другите не.

Разработчиците на Suicide Squad: Kill the Justice League може да не са толкоз благосклонни и след няколко години могат изцяло да пернат шалтера на играта. Така всичко, което играчите са вложили като време и средства ще бъде безследно изгубено. Да не приказваме, че последните думи на Батман с гласа на легендата Кевин Конрой ще изчезнат, в случай че почитателите не са ги записали и пуснали в своите канали и обществени мрежи.

Поставянето на игрите за „ онлайн решетка “  за да се предотвратят злоупотреби с тях наподобява като положително решение за студията, само че в това време основава поредност от проблеми за играчите. Това е една мярка с дълготрайни отрицателни последствия за историята на видеоигрите и способността ни да я запазим. А до момента в който всички интернет връзки не бъдат обезпечено положителни, постоянно ще има неприятни непряк резултат за избрани играчи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР