Суха трева, тръстика и единични дървета са изгорели на територията

...
Суха трева, тръстика и единични дървета са изгорели на територията
Коментари Харесай

Щети в защитената местност Калимок - Бръшлен“ след пожара край Нова Черна

Суха трева, тръстика и единични дървета са изгорели на територията на предпазената околност „ Калимок-Бръшлен “ при вчерашния пожар в региона на тутраканското село Нова Черна. Това е открил днешният оглед на мястото от специалисти от Регионалната ревизия по околната среда и водите.


Вчера кметът на община Тутракан доктор Димитър Стефанов заяви за Българска национална телевизия, че пожарът е локализиран и изгасен в региона на някогашните рибарници на Държавно земеделско стопанство „ Нова Черна “ и не е засегнал предпазената крайдунавска околност.

Днешната инспекция на екоинспекторите обаче е открила, че пламъците са обхванали повърхност от към 5000 дка. Вероятно са наранени безгръбначни, земноводни и влечуги, само че няма данни за вреди върху присъщите за предпазената околност птици, защото към момента не е почнал гнездовият интервал и не се следи скупчване на екземпляри в региона.

От Регионалната работа „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ в Тутракан прецизираха, че са избавени 240 пчелни кошера наоколо до огнището.

Причината за случая най-вероятно е тенденциозен палеж, защото в региона не се правят действия, които биха могли да провокират пожар.

„ Този пожар не е изолиран случай в най-голямата по повърхност от тази категория предпазена територия. Подобни примитивни практики са свързани с опити за елементарно пречистване на земи от растителност и улеснение лова на избрани типове дивеч. Те са извънредно нежелателни, защото могат да унищожат скъпи растителни и скотски типове, да доведат до замърсяване на въздуха и материални вреди “, разясниха по този мотив от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Русе.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР