Суданската столица Хартум беше сравнително спокойна тази сутрин, след влизането

...
Суданската столица Хартум беше сравнително спокойна тази сутрин, след влизането
Коментари Харесай

24 часа мир в Судан

Суданската столица Хартум беше относително спокойна тази заран, след влизането в действие на 24-часовото преустановяване на огъня с посредничеството на Съединени американски щати и Саудитска Арабия, което обезпечи опция за филантропична помощ, съобщи БНР, като цитира Ройтерс.

Краткото преустановяване на огъня следва поредност от нарушени примирия сред суданската войска и паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП), чиято битка за власт избухна в принуждение и провокира филантропична рецесия.

Съединени американски щати и Саудитска Арабия обявиха, че споделят " разочарованието " от нарушаванията в изказването, с което оповестиха последното помирение, и заплашиха да пресечен договарянията, в случай че сраженията продължат.

Сраженията, които започнаха на 15 април, трансфораха столичния регион, включващ Хартум и побратимените му градове Бахри и Омдурман, във военна зона и доведоха до спор в суданските райони Дарфур и Кордофан на запад.

През седмицата след последното преустановяване на огъня, изтекло на 3 юни, имаше интензивни сражения, в това число към значими армейски бази, като Съюз на българските писатели настояват, че са поели контрола над комплекс за произвеждане на оръжие в южната част на Хартум.

Предишните прекратявания на огъня разрешиха прочут достъп на филантропична помощ, само че службите за помощ оповестиха, че към момента са възпрепятствани от сраженията, бюрократичния надзор и грабежите.

Сраженията са довели до разселването на повече от 1,9 милиона души, като над 400 000 от тях са минали в прилежащите страни. Освен това те провалиха началото на прехода към гражданско ръководство четири години след протеста, довел до свалянето на президента Омар Башир.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР