Суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) заявиха,

...
Суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) заявиха,
Коментари Харесай

Суданската армия, паравоенните RSF ще възобновят преговорите в Джеда

Суданската войска и паравоенните Сили за бърза поддръжка (RSF) обявиха, че ще се върнат към договарянията, свикани от Съединени американски щати и Саудитска Арабия в Джеда в четвъртък, защото шестмесечната война взе жертвите си в страната и в двете сили.

Суданската войска одобри поканата в сряда, защото „ договарянията са едно от средствата, които могат да сложат завършек на спора “, само че сподели, че няма да спре да се бие.

RSF също сподели, че е приела поканата, само че в сряда разгласява видео на втория си командващ водещи бойци в Ниала, огромна военна зона.

Боевете избухнаха в средата на април поради проекти за консолидиране на войски четири години откакто двете сили смъкнаха президента Омар ал Башир и 18 месеца по-късно те управляваха прелом, с цел да прогонят цивилни сътрудници.

Оттогава боевете предизвикаха това, което шефът на Организация на обединените нации за филантропична помощ Мартин Грифитс назова „ един от най-лошите филантропични кошмари в новата история “, унищожавайки столицата и други огромни градове, разселвайки съвсем 6 милиона хора и убиха хиляди.

RSF бяха упрекнати в етническо кръвопролитие в Западен Дарфур.

Съединените щати и Саудитска Арабия преустановиха договарянията през юни след многочислени нарушавания на примирието.

„ И двете страни частно показаха, че са подготвени да обновим договарянията “, сподели един от американските публични лица, добавяйки, че месеците на борби и филантропична рецесия са натежали и на двете страни.

Очевидци споделят, че темпото на боевете се е забавило през последната седмица, като и двете страни са прибягнали до далекобойна артилерия, която засипва снаряди върху жилищни квартали.

Военни източници споделят, че армията се е борила да прави поправки на стареещи бойни самолети, до момента в който RSF се е борила с лекуването на ранени бойци.

И двете са имали усложнения да заплащат на изтощените си сили, споделиха източниците.

Африканският съюз и районната организация IGAD ще се причислят към договарянията в Джеда, които в началото ще се съсредоточат върху филантропични въпроси, преустановяване на огъня и ограничения за създаване на доверие, с цел да положат основите за контрактувано решение на спора. < p> Граждански водачи, които организират образуване на срещи в Адис Абеба тази седмица, няма да вземат участие в първичните обиколки, само че могат да бъдат привлечени по-късно, защото един от формалните лица сподели, че неуспехът на двете страни да защитят цивилни сподели ясно, че те към този момент не са годни да ръководят страната отсега нататък.

Вторият пълководец на армията, военачалник Шамс ел-Дин Кабаши, излезе от столицата по-рано тази седмица за първи път от началото на боевете. Във видео той сподели, че армията е подготвена за договаряния, само че „ няма да позволим предишното да остане минало “.

Въпреки желанието на армията да приказва, дипломати и судански източници споделят, че лоялните на Башир, които имат огромно въздействие в армията, отхвърли договарянията и би предпочел да продължи да възвръща въздействието си, до момента в който боевете не престават.

(REUTERS)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР