Субекти, близки до унгарския премиер Виктор Орбан, са участвали тайно

...
Субекти, близки до унгарския премиер Виктор Орбан, са участвали тайно
Коментари Харесай

Орбан свързан с поглъщането на „Евронюз“

Субекти, близки до унгарския министър председател Виктор Орбан, са взели участие скрито в изкупуването на канала „ Евронюз “, съгласно взаимно следствие на маджарски, френски и португалски медии, съобщи Агенция Франс Прес.


Базираният в Португалия капиталов фонд Alpac Capital купи мажоритарния дял в изпитващата усложнения медийна компания през 2022 година, съгласно информацията за към 170 млн. евро. Продажбата е била утвърдена от френското държавно управление.

Най-малко една трета от средствата идват от източници, свързани с Орбан, разкриха унгарският проверяващ уеб страница Direkt36, френският ежедневник Le Monde и португалският седмичник Expresso.

Унгарският капиталов фонд Szechenyi Funds е съдействал с 45 млн. евро, се споделя в отчета, който се базира на вътрешни документи.

Получената от Direkt36 подготвителна презентация от 64 страници навежда на мисълта, че в решението са намесени политически аргументи.

В един от слайдовете, в които в детайли е разказана визията на Szechenyi Funds за „ Евронюз “, като една от задачите се показва " създаване на съдействие с най-хубавите университети за понижаване на лявата идеология и пристрастността/едностранчивостта ".

Вътрешен източник, представен от проверяващия уеб страница, съобщи, че е явно, че заповедта за финансиране на инвестицията е пристигнала " от горната страна ". Източникът твърди, че хората, които са създали инвестицията, са били инструктирани, че нищо не би трябвало да се оповестява обществено.

Компанията на главния информационен сътрудник на унгарското държавно управление - New Land Media - също е предоставила дълготраен заем в размер на 12,5 млн. евро на локалното дъщерно сдружение на Alpac Capital, участващо в поглъщането, удостовери пред Direkt36 неговият притежател Дюла Балаши.

Ръководителят на пресслужбата на Орбан Берталан Хаваси съобщи, че унгарското държавно управление " не знае нищо " за договорката.

Спекулациите за вероятното присъединяване на националистическия водач се появиха по-рано, защото ръководителят на Alpac Capital Педро Варгас Давид е наследник на някогашния член на Европейския парламент Марио Давид, някогашен консултант и персонален другар на Орбан.

Националистическият министър председател на Унгария по-рано отхвърляше да е обвързван със договорката с „ Евронюз “, като наблягаше, че неговата дясна партия " Фидес " " не крои проекти за международна империя ".

Откакто Орбан се върна на власт през 2010 година, доста самостоятелни медии в Унгария или прекратиха активността си, или бяха купени от негови бизнес съдружници и превърнати в про-фидески органи.

„ Евронюз “ се афишира за водещ интернационален новинарски канал в Европа. Той твърди, че предаванията му са налични допълнително от 400 милиона домове в 160 страни.

Премествайки базата си от Лион, Франция, в Брюксел тази година, каналът редуцира съвсем 180 позиции.

Стартирал през 1993 година от към 20 европейски канала, „ Евронюз “ в началото излъчваше от Лион на 15 езика с публицистичен екип от 400 публицисти.

Журналистите на „ Евронюз “, интервюирани от Le Monde, оповестяват, че нямат публицистично въздействие върху отразяването на събитията в Унгария, а отразяването на европейските въпроси от страна на канала не наподобява да се е трансформирало, показва вестникът.

Профсъюзите обаче показват рекламните контракти, подписани с страни като Азербайджан или Саудитска Арабия, като настояват, че те оказват въздействие върху наличието. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР