Студентите придобиват умения за проектиране на мобилни мрежиКитайски лектори преподаваха

Студентите придобиват умения за проектиране на мобилни мрежиКитайски лектори преподаваха ...

Професори от Шенджен обучават в Пловдивския университет.


Студентите придобиват умения за проектиране на мобилни мрежи

Китайски лектори преподаваха новата дисциплина „Мобилни информационни системи” на студенти от Пловдивския университет

За първи път у нас преподаватели от китайския Политехнически университет в Шенджен проведоха обучение на студенти по „Мобилни информационни системи”. Знания усвоиха четвъртокурсниците от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, специалност „Информационна физика и телекомуникации” към Физико-технологичния факултет.

Проф. Джън Джъхуа и проф. Ли Чанбин преподаваха новата дисциплина в Центъра за професионално обучение в областта телекомуникациите и информационните технологии, открит през октомври миналата година като част от споразумение за сътрудничество между ПУ и Политехниката на Шенджен, уточни проф. Невена Милева, зам-ректор на висшето училище и декан на Физико-технологичния факултет. Реципрочен център ще заработи скоро и в китайския мегаполис.

Теоретичното и практическото обучение по проектиране на новото поколение мобилни мрежи е изключително полезно, категорични са студентите и преподавателите. Лекторите от Шенджен, от своя страна, отбелязаха високото ниво на подготовка на студентите и интересът им към проведения курс по мобилни комуникации.

При посещението си в ПУ „Паисий Хилендарски” догодина китайските лектори планират да представят мобилните технологии от пето поколение (5G)

Обучението завърши с изпит, който включваше изпълнение на зададен от преподавателите проект на LTE мрежа. На четвъртокурсниците от специалността „Информационна физика и телекомуникации” ще бъдат издадени сертификати от Политехнически университет в Шенджен за успешно преминато обучение по „Мобилни информационни системи”, разказа проф. Милева.

Двете висши училища са се договорили да обменят добри практики и информация за нови изследователски достижения, да организират лекции, лабораторни курсове, да разменят предприемачески и културни визити. При посещението си в ПУ „Паисий Хилендарски” догодина китайските лектори планират да представят мобилните технологии от пето поколение (5G).

Създаването на Центъра в ПУ дава реален шанс за практика на студентите от IV курс на бакалавърската програма „Телекомуникационни и информационни системи” във Физико-технологичния факултет. Споразумението между двете висши училища ще включва и лектори от най-големия производител на телекомуникационно оборудване в света – Huawei, които ще преподават на четвъртокурсниците дисциплината „Мобилни системи”, тъй като компанията работи в тясно сътрудничество с Политехническия университет на Шенджен.

Източник: technews.bg