Студентите, които са решили да се откажат от студентска бригада

...
Студентите, които са решили да се откажат от студентска бригада
Коментари Харесай

Студенти страдат от високи неустойки при отказ от бригада в САЩ

Студентите, които са решили да се откажат от студентска бригада в Съединени американски щати, би трябвало да платят огромни неустойки. Въпреки че се очакваше програмата, която се контролира от Държавния департамент на Съединени американски щати, да бъде обновена на 14 май, това не стана и тя бе отсрочена наново за неустановен интервал.

Нели Стоилова от Асоциация на участниците в студентски бригади изясни пред " Сега ", че изискванията за отвод варират при другите организации. В контракта, който тя е подписала, има общи условия за всички студенти, съгласно които участниците поемат всички опасности и загуби, които може да зародят при възможна зараза, която може да докара до закъснение или преустановяване на програмата.

Точно с цел да минимизират загубата за студентите, от въпросната организация са ѝ предложили анекс, в който се планува по-ниска наказателна клауза от тази в първичния контракт. " Така, в случай че се откажа, както считам скоро да направя, ще дължа наказателна клауза от към $250 при вложени досега за бригада в Съединени американски щати към $1100 ", описа тя пред " Сега ".

Сумата, която ще загуби даден студент, зависи в огромна степен и от това дали той е сключил авансово застраховка при възможен отвод от пътешестване. " Логично е при липса на такава застраховка, както е при мен, студентът да заплаща по-голяма наказателна клауза ", разсъждава тя. Няма по какъв начин да се възстановят и разноските за такси към разнообразни американски държавни институции. " Визовото изявление пред американското посолство да вземем за пример е 160 $. Платените средства за него няма по какъв начин да се върнат и всички знаем това авансово ", споделя тя. По същия метод стои въпросът и с една избрана такса от 35 евро, която е към Държавния департамент на Съединени американски щати.

" Аз се отхвърлих преди 2 седмици от бригада ", сподели пък пред " Сега " студентката Полина Маджурова. Тя е трябвало да отлети за Съединени американски щати на 20 май и следващото отсрочване на програмата просто е направило безсмислено заминаването ѝ. Инвестирала е към $2000 - към $400 за депозит и застраховка, $960 за остатъка по програмата, след което за виза и депозит за самолетни билети.

А сумата, която ще ѝ удържат, откакто се е отказала, е към $155 (останалите пари ще ѝ върнат през септември). Сравнително дребната наказателна клауза при нея е поради застраховката за отвод по персонални аргументи. Маджурова знае за други случаи, при които неустойките възлизат на доста по-висока сума. " Разбрах, че на едно момиче са върнали 800 $, а 200 $ са дали като ваучер за идната година ", сподели тя.

За сходни случаи има информация и Нели Стоилова. Една от организациите, организиращи бригади в Съединени американски щати, е предиздвикала студентите, сключили контракти с нея, да подпишат анекс, с който се съгласяват, че дължат 285 $ наказателна клауза, даже да имат авансово подписана застраховка при отвод. " Това е извънредно неточно ", счита Нели и счита, че това ще се отрази доста отрицателно на организацията в бъдеще.

Преди дни Би Ти Ви описа за студента Иво Чолаков, вложил $3000 за бригада в Съединени американски щати, който би трябвало да заплати към 1/3 наказателна клауза поради това, че отхвърля да замине. Агенцията, с която е възнамерявал да пътува, му е предложила анекс към контракта, в който се плануват неустойки при разнообразни обстановки, свързани с пандемията (по-ниски в сравнение с без анекс). Той обаче е отказал, а компанията в този момент възнамерява да му удържи 1100 лева от платената досега сума.

Според юрист, представен от малкия екран, той би могъл да разтрогне контракта, без да е задължен да заплати наказателна клауза, тъй като при подписването му не е знаел за възникването на обстановката с ковид. От Асоциацията на организациите за интернационален културен продан не са коментирали, тъй като другите компании имали разнообразни условия.

Преди време от консултантска къща " Интеграл " обясниха за " Сега ", че все още се ползват общоприетите условия по договорите за бригади в Съединени американски щати, съгласно които студентът има опция да се откаже от присъединяване по програмата.

" Предвидени са неустойки според от интервала на отвод. В договорите обаче няма клаузи за форсмажор, с еквивалент на сегашната обстановка ", признаха консултантите. Оттам чакат, в случай че програмата бъде анулирана, да получат указания от държавния департамент и спонсориращите организации. Техните прогнози са, че поради изключителната обстановка в целия свят, процесът на вероятно връщане на пари ще е въпрос на договорености.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР