Студент ще стане част от екипа ми, от началото на

...
Студент ще стане част от екипа ми, от началото на
Коментари Харесай

Министър Явор Гечев: Студент ще стане част от кабинета, от началото на академичната година

Студент ще стане част от екипа ми, от началото на академичната година.

Той ще има равни права с политическия кабинет и ще бъде ученик на един от профилираните университети в бранша на земеделието. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев при показване на целите в работата на ведомството и екипа си. Той посочи, че следва да бъдат оповестени критериите за избор. „ По този метод желаеме човек, който да ни изкара от обувките, да е необременената, свежа мисъл “, добави още министърът. В екипа на Явор Гечев влизат заместник-министрите доцент Крум Неделков, Георги Събев и Валентин Чамбов.

„ Единствен, главен приоритет в работата са земеделските производители и преработватели “, безапелационен бе министър Явор Гечев. Той добави, че министерството няма да се лиши от качествени фрагменти, всичко положително стартирано от предходния кабинет ще бъде непокътнато, а това което има потребност от смяна, ще бъде изменено. „ Не очаквайте от мен реваншизъм “, означи министърът.

„ От първия ден половината държавно управление работи по проблема с Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, за което желая да благодаря на всички представители на кабинета “, разяснява аграрният министър. Той осведоми, че сега ситуацията е обикновено и чакащи камиони няма. „ Показахме, че има страна. Съдебните разногласия могат да продължат, а ние имаме подготвеност да подсигуряваме естествените процеси “, уточни още Явор Гечев. Относно лабораторните проучвания министърът съобщи, че ще се съблюдават законовите разпореждания. И добави, че е почнало едно положително начинание, само че е трябвало още подготовка. Според него има малко повече ПР по тематиката. Министърът беше безапелационен, че колони на граничния пункт не би трябвало да има.

Относно Стратегическия проект министър Гечев уточни, че продължава работата по премахване на мненията. „ Нашата упоритост е той да бъде приключен през октомври като дейностите по него ще продължат в непрекъсната връзка с Европейската комисия, а експертизата ще бъде водеща в процеса “. По думите му са нужни законодателни промени, които би трябвало да бъдат направени, с цел да стартира използването му. „ За страдание тази активност не е стартирала до сегашния миг. Това прави предизвикването по-голямо, по тази причина ще се работи на високи обороти “, сподели още той. Министърът заяви, че нужните законови промени ще бъдат готови и предадени на идващото постоянно държавно управление. Според него ограничаване е, че няма работещо Народно заседание, тъй като има нужда от законодателни промени във връзка с бранша.

„ Нека успокоим земеделците, че заплащанията към тях, изключително в тези сложни времена, няма да бъдат спрени “, увери Явор Гечев. Аграрният министър уточни, че има опция част от Стратегическия проект да стартира да се ползва и без нормативни промени, само че това не е целесъобразно. Той разяснява още, че написаното в Стратегическия проект, ще е това, което страната ще извършва в идващите 5 години, Европейски Съюз задава рамката, само че страните могат да се съобразят със характерните си потребности. По думите му, сега се мисли и по нов механизъм за подкрепяне на бранша, като следва идната седмица да има повече изясненост по тематиката.

„ Няма да има проблем с изхранването на хората “, безапелационен бе Явор Гечев. Министърът уточни, че реколтата от пшеница е добра, като се чака тя да доближи към 6,5 млн. тона и не се планува спешна обстановка. Според него поради продължаващата война в Украйна и износът на зърно, в България, Полша и Румъния се получава свръхпредлагане. „ Имаме хрумвания и работим по разнообразни хипотези за решение на този въпрос, които ще бъдат коментирани с Европейската комисия “, заяви той. Относно контрола върху пшеницата, която се внася, Явор Гечев осведоми, че се обмислят спомагателни ограничения в тази посока.

Земеделският министър съобщи още, че ще се направи всичко належащо за обезпечаване на дървата за огрев на популацията. По думите му има известно закъснение с добива на дървесина, само че в този момент е моментът, в който може да се реагира. И посочи, че поради енергийната рецесия, се регистрира увеличение в търсенето на дървесина.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР