Студент е загинал, а 41 души са ранени, след като

...
Студент е загинал, а 41 души са ранени, след като
Коментари Харесай

Студент загина, а десетки бяха ранени в протестите в Никарагуа

Студент е умрял, а 41 души са ранени, откакто въоръжени мъже нападнаха университета, който младежите бяха окупирали в столицата на Никарагуа в границите на антиправителствените митинги, заяви късно нощес правозащитната организация " Амнести интернешънъл ", представена от ДПА.

" Болница " Баутиста " в Никарагуа удостовери пред мен, че са приели 41 младежи студенти, които са били ранени, множеството от огнестрелно оръжие, а един е умрял ", написа в " Туитър " Ерика Гевара-Росас, шеф за Америка на неправителствената организация. " Това е резултат от нападението против Техническия университет ", уточни Гевара-Росас.

Студентите играят основна роля в митингите против държавното управление на президента Даниел Ортега, почнали на 17 април. Властите им дадоха отговор със смъртоносна мощ. Това е четвъртият университет, окупиран от студенти.

Демонстрациите в началото бяха ориентирани против новите ограничавания върху пенсиите за напреднала възраст и неработоспособност, както и против увеличението на обществените осигуровки. Сега към този момент протестиращите упорстват и за оставката на Ортега.

Местни медии оповестиха, че нападението в понеделник е било осъществено от мъже с мотори, а самостоятелният Канал 15 ги разпознава като проправителствени паравоенни стрелци. " Амнести интернешънъл ", която беше изпратила екип да проверява хипотетични нарушавания на човешките права от държавното управление по време на митингите, разгласи, че нападението е осъществено от подкрепящи Ортега " сандинистки банди " и по-късно от служители на реда за битка с безредиците. Организацията разгласява на уеб страницата си видеоматериали за нападението, в които се чува мощен тон от огнестрелно оръжие.

Неизвестни нападатели подпалиха в понеделник редакцията на " Нуева радио Я ", близо до университета. Радиостанцията е рупор на левия Сандинистки народен демократичен фронт на Ортега. Правителството назова палежа " офанзива, подбудена от ненавист " и осъществена от фашисти.

Представителят на студентите Лирис Солис осъди нападението и сподели, че студентите нямат нищо общо с него. Американската комисия за човешки права заяви, че от началото на митингите през април са починали 79 души. Правителството твърди, че жертвите са 22.

Междувременно никарагуанското държавно управление и опозицията се споразумяха през вчерашния ден за обновяване на договарянията за демократизация на режима и отчасти повдигане на пътните блокади, оповестиха двете страни в официално съобщение, представено от " Франс прес ".

Протестиращите се ангажират да " облекчат " пътните блокади - едно от основните претенции на държавното управление. Съвместната декларация е подписана от по трима представители на всяка от страните, които влизат в смесена комисия по искане на Епископалната конференция на Никарагуа, която се опита да възобнови разговора, спрян предходната сряда заради липса на единодушие по демократизацията на режима./ БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР