Сценичните изкуства се нуждаят от реформа. Това посочи служебният министър

...
Сценичните изкуства се нуждаят от реформа. Това посочи служебният министър
Коментари Харесай

Проф. Велислав Минеков: Сценичните изкуства се нуждаят от реформа


Сценичните изкуства се нуждаят от промяна. Това уточни служебният министър на културата проф. по време на съвещание на парламентарната комисия по културата и медиите. Той отговаряше на настоящи депутатски въпроси.

Министърът означи, че загубите на театралните изкуства от пандемията са били впечатляващи и заради тази причина към тях са насочили 33 млн. лева По думите му има огромна разлика в положението на театрите и операта в столицата и тези в другите градове. Докато в София, Пловдив и Варна държавните културни институти работят добре и залите са цялостни, в Русе, Бургас и Стара Загора оперите са в релативно тежко положение, означи той. Минеков добави, че на доста места артистите работят за заплати от най-много 1100 - 1200 лева, което не е добре.

Според министъра една промяна в бранша би трябвало да засегне въпроса с финансирането на театралните културни институти и за избора на шефовете им. Минеков счита, че не е добре решенията за стратегиите на културните институции да се взимат единствено въз основата на финансови параметри. По думите му би трябвало да има и ценностни. Той даде образец с Германия и Франция. Минеков означи, че в Германия се субсидира по-добре класиката и дебютите, в сравнение с сатирата да вземем за пример. Освен това на състезанията за шеф претендентите би трябвало да имат предложение за човек, който ще дава отговор за бюджета и финансовите въпроси. По думите на министъра артистичният шеф би трябвало да се занимава с артистичната стратегия. Има метод да се решат проблемите, сподели проф. Минеков и добави, че те черпят информация от законите в други европейски страни.

Минеков разяснява и обстановката в Народния спектакъл. По думите му извършваният сега одит тече прекомерно постепенно. Той уточни, че в случай че има подозрения, че инспекцията се прави в полза на сегашния шеф, ще потърси и външен одит. Според него в театъра съществуват страхове, хората там се усещат потиснати, а трупата е безусловно разграничена и вредите ще бъдат огромни.

На въпрос за забавени преписки от Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН), министър Минеков означи, че фактически има над 3000 преписки, а някои са изчаквали много години. Той даде образец с такава, чийто период на изчакване е бил 12 години. 

Според Минеков казусът е с дребния състав на комисията и недоброто възнаграждение на експертите. Той уточни, че институтът е разполагал с 2800 сътрудници и чиновници, а когато за първи път е станал длъжностен министър, те са били 45 души. Средната заплата в НИНКН е била 1050 - 1100 лева и на редица обявявани състезания за работа никой не се е явявал. В момента увеличихме заплатите, като междинната стана над 1600 лева, сподели още той. Министърът означи, че се работи и върху въпроса институтът да се върне в постройката, която е основана особено за него. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР