Струва ми се очевидно, че в този ВСС мнозинството има

...
Струва ми се очевидно, че в този ВСС мнозинството има
Коментари Харесай

Крум Зарков праща в КС мегаправомощие на Гешев

" Струва ми се явно, че в този Висш съдебен съвет болшинството има огромно доверие към основния прокурор. "

Така правосъдният министър Крум Зарков отговори пред Българска национална телевизия на въпрос - дали би станал трети правосъден министър, който да опита да инициира дисциплинарна процедура против Иван Гешев.

Той отговори много витиевато дали би внесъл такова искане:

"... Ако има такива учредения – да. "

Тук Зарков подсети, че Висш съдебен съвет е същият, а нов няма да бъде определен скоро.

Той обаче разкри различен собствен проект - ще желае от Конституционния съд наложително пояснение на въпроса с реализираното от основния прокурор на " контрол за правда ":

"... Който ние считаме, че се пояснява от прокуратурата по доста по-широк метод, в сравнение с е бил залегнал в главите на хората, които са писали Конституцията ", разясни министърът.

Клуб Z припомня, че член 126, алинея 2 на Конституцията гласи: " Главният прокурор реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори ". Това веднъж постановява отвесната конструкция на държавното обвиняване, второ му дава власт да изисква от всички администрации доклад за всевъзможни техни дейности или бездействия - в това число за COVID-кризата, а по-рано - за размера на пешеходните пътеки, за пюретата в детските градини, за качеството на ВиК услугите или храстите към пътното платно

" Това ще остави трайна диря ", даде обещание още Зарков.

На въпрос за периода на конституционното му запитване, съобщи, че работят " доста срочно и се надявам при започване на септември да бъде реалност ".

Той отговори и на въпрос - с какъв Висш съдебен съвет ще работи от есента (както е известно и там се обрисува рецесия, тъй като Народно събрание не избра свои представители за възможен нов състав, а остарелият би трябвало да " сдаде " на 3 октомври, б.р.).

Зарков подсети, че в това време се надява Конституционен съд да вземе решение по дело с еднакъв проблем - изтеклия мандат на Инспектората на Висш съдебен съвет.

" Там Конституционен съд ще се произнесе какво се прави в такива случаи – дали остава съответният орган, до момента в който се избере различен, или не ", подсети юристът.

Той бе изострен и към всичките Народни събрания, които се извъртяха в последната година и половина:

" Всички, които влязат в идващото Народно събрание, би трябвало да влязат с разбирането, че когато Конституцията е споделила, че би трябвало да се прави едно деяние, то би трябвало да се направи. Не се цупиш, не се фръцкаш, не казваш " не ми харесва ", не правиш процедурни трикове.

А фактически - колкото и да е мъчно - ангажираш процедурата колкото пъти би трябвало, с цел да се получи.

Страшно доста органи в България са с изминал мандат на активност и не са били възобновени по една или друга причина. Това е въпрос на отговорност на всички – в това число на опозицията ", разяснява той, визирайки условието за 160 депутати при някои кадрови избори като този на Висш съдебен съвет.

Сред дилемите на екипа си той още веднъж подсети една от най-важните - да са направени такива законопроекти, че когато новото Народно събрание проработи, да има нещо " на масата ". Това е обвързвано и с обещанията на България за промени по Плана за възобновяване. Те би трябвало да са факт до Нова година, а Народното събрание ще се задейства вероятно в края на октомври - началото на ноември.

Зарков подсети, че при законодателството казусът е, че постоянно е внасят " промени с незадоволително обсъждане и малко с страст – появи се терминът наказателно-правен популизъм ".

" Той дава " лесни отговори " на доста комплицирани въпроси ", сериозен бе юристът.

Затова подсети една от основните си хрумвания - незабавно да се сътвори Съвет за криминологически проучвания, тъй като " качествени наказателни закони се вършат, когато вие имате задоволително данни - емпирични, и задоволително сериозен разбор. "

Зарков загатна, че предходната власт не е направила нищо изключително със закона срещу корупцията. И че по отношение на импортирания вид ще изследват рецензиите и ще го преработват.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР