"Струва ми се, че крайният резултат (от промените в Закона

...
"Струва ми се, че крайният резултат (от промените в Закона
Коментари Харесай

Радан Кънев: Парламентът се вкарва в мафиотска игра за контрол върху хазарта


"Струва ми се, че крайният резултат (от измененията в Закона за хазарта) ще бъде прекачване на лотарийния бизнес в ръцете на Пеевски/Доган ". Това разяснява в сряда евродепутатът Радан Кънев (Демократична България, ЕНП) в профила си във фейсбук. Според него Народното събрание се вкарва в мафиотската игра за контрола върху хазарта.

Евродепутатът предвижда, че прехвърлянето на контрола върху лотарийния бизнес може да се случи посредством концесия или през държавния тотализатор, откъдето "семейният " бизнес на Пеевски е тръгнал ". С това Кънев припомня, че майката на Пеевски Ирена Кръстева бе началник на спортния тотализатор преди да основе медийната си формация с заем от КТБ.

Според него Васил Божков ще осъди страната за стотици милиони и "ще е сключил добра договорка ".

"Домусчиев ще резервира рекламния бюджет, към този момент от "държавния " тотализатор. Българите ще продължим да си даваме парите за талончета, само че тези, които не играем
хазарт, също ще платим - като данъкоплатци, по исковете " на Васил Божков, предвижда Кънев.

Той добавя, че от години приканва да се спре с "агресивната и натрапчива реклама на
хазарт в най-големите електронни медии " и добавя, че законът официално я не разрешава, както не разрешава и нападателната реклама на цигарите.

В последните дни на 43-ото Народно заседание депутатите от ДСБ и Гражданския съвет на тогавашния Реформаторски блок бе подготвил законопроект, който да предотврати това явно заобикаляне на закона, припомня Кънев.

"Никога не ни е интересувало дали става дума за Васил Божков, за Делян Пеевски, за медийния интерес на Кирил Домусчиев. Били сме съперници на хазартната реклама тогава, когато тя беше близка на сърцето на ръководещите. Предлаганите в този момент промени в Закона за
хазарта нито са рационални, нито са потребни. Те няма да решат тежките проблеми, свързани с хазартната взаимозависимост на жителите, която изяжда огромна част от приходите на най-бедните българи. Няма да решат и казуса с хазартната взаимозависимост на медиите ", споделя евродепутатът.

Той изброява четири аргумента в тази посока.

Първата е, че планът не лимитира рекламата на
хазарт, "за да не засегне ползите на господин Домусчиев, най-вероятно ". Втората е, че страната планува опазване на приходите от лотарийни игри. "Това значи и опазване на зависимостта и загубите на бедните фамилии ", припомня Радан Кънев.

"(Проектът) явно вкарва законодателя в мафиотска война за надзор върху
хазарта, а не цели неговото ограничение или премахване ", добавя той.

Според него планът "създава рисков казус на национализация по браншов симптом, който в най-хубавия случай по ръба на конституцията, а по-скоро в несъгласие с нея.

"И не на последно място - тъй като основава причина за огромни и сполучливи искове против страната ", споделя Радан Кънев.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР