Струмица. Правителствата няма да се бъркаме в отношенията между българската

...
Струмица. Правителствата няма да се бъркаме в отношенията между българската
Коментари Харесай

Зоран Заев, министър-председател на Р Македония: Правителствата няма да се бъркаме в отношенията между българската и македонската църква

Струмица. Правителствата няма да се бъркаме в връзките сред българската и македонската черква, единствено ще спомогнем за усилване на съдействието сред тях. Това сподели министър-председателят на Р Македония Зоран Заев на конференция след първото пленарно съвещание сред България и Македония, което се организира в Струмица, съобщи специфичният делегат на Агенция и Радио „ Фокус “ . Изказването на македонския министър председател бе във връзка със заложен към него въпрос, по отношение на настояването на Македонската черква към Българската православна черква (БПЦ) за възобновяване на евхаристийното единение и припознаване и самопризнание на БПЦ като майка-църква, която първа я приема и признава нейната автокефалност. „ Автокефалността на македонската черква е доста значимо за нас, само че ние няма да се месим в работата на църквата “, сподели още Заев. Той добави, че днешната среща сред него и министър-председателят Бойко Борисов неслучйно е почнала с посещаване във Водочкия манастир и други храмове. „ Днес дружно с Борисов имахме опцията да се срещнем с владици, а владиката Наум ни подари и медали, с които ни пожела да се ускори съдействието сред двете страни “, съобщи Заев.
По време на конференцията бе заложен и въпрос, по отношение на изказване, изказано от доцент доктор Ана Кочева от Институт за български език при Българска академия на науките, че македонски език не съществува, а е акцент на българския. Заев отговори, че в Договора за добросъседство сред България и Македония е наранена и тази тематика. „ Езикът е тематика, която е значима и за двете страни, само че дано по-малко приказваме за предишното и повече гледаме напред в бъдещето “, означи Заев. Той добави, че всички ние би трябвало да се учим от предишното. „ За мен и за моя другар Бойко Борисов е чест да сме отпред на държавни управления, чиито жители са другари. В тази връзка те чакат и ние да имаме по-добри връзки, което от своя страна ще докара до по-високи заплати, по-добра инфраструктура и други “, сподели Заев. Според него с всеки нов меморандум, подписан сред двете страни, се отваря опция за действителни придобивки и възстановяване качеството на живот в двете страни.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР