Структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми

...
Структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми
Коментари Харесай

Проблеми с бюджета. Дърпат пари от различни пера

Структурно бюджетът към началото на май към този момент има съществени проблеми и би трябвало да се дърпат пари от най-разнообразни места, с цел да могат да се финансират продължаващите потребности на бизнеса за възобновяване, потребностите на опазването на здравето и да се подкрепят пенсионерите. Това заяви на брифинг служебният министър на финансите Асен Василев. Той и сътрудниците му министри на образованието и на туризма – Николай Денков и Стела Банкова показаха ограниченията на държавното управление в помощ на бизнеса.

" До 14 май от централен бюджет са изхарчени 1,164 милиарда лева От буфера са взети 283 милиона лв.. От бюджета на Министерство на финансите са взети 22 милиона лева 810 милиона лв. са за непредвидени разноски посредством преструктуриране. 509 милиона лв. от централния бюджет са непредвидени разноски посредством преструктуриране. 283 милиона лв. от буфера и 22 милиона лв. от Министерство на финансите също са непредвидени. С тези разноски в огромната си част са платени ограниченията за бизнеса, 50-те лв. на пенсионерите за април и май и Коронавирус ограниченията. Вместо бюджетът да се актуализира, когато през март излиза наяве, че ще би трябвало ограниченията да се продължат, бюджетът не се актуализира, а стартират да се дърпат всички вероятни налични буфери и пера, включително с цел да се покрие част от мярката 60/40 през май. Още преди ние да влезем като държавно управление, към този момент стартира да се дърпа от пера, които не са планувани за тази цел ", добави той.

Василев добави, че каква част от непредвидените разноски са били ефикасни, е напълно обособен въпрос.

" Там имаме непредвидени разноски за църкви, за Фонд на фондовете, Българска национална телевизия. Да кажем, че част от тях би трябвало да се случват ", уточни финансовият министър.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР