Структура на литиево-металната батерия, разработена в Харвардския университет(снимка: Harvard University) Твърдотелните

...
Коментари Харесай

Твърдотелна батерия се зарежда за 3 минути, издържа 10 000 цикъла


Структура на литиево-металната батерия, създадена в Харвардския университет
(снимка: Harvard University)

Твърдотелните акумулатори може скоро да се появят на пазара. За това дава вяра нова разработка на откриватели от Харвард – те са основали първообраз, който се с изключение на, че се зарежда доста бързо, може да издържи 10 хиляди цикъла на зареждане и разреждане.

Прототипът, създаден от учените на Харвардския университет, съставлява твърдотелна литиево-метална батерия. Изследователите твърдят, че плътността на тока остава съвсем непроменена при 10 000 цикъла на зареждане и разреждане.
още по темата
Голямо преимущество на твърдотелната батерия е и нейното малко време за зареждане. По време на опитите прототипът се е заредил да цялостния си потенциал единствено за 3 минути.

Службата за софтуерно развиване на Харвард към този момент даде извънреден лиценз на започващата компания Adden Energy за произвеждане на батерията за комерсиални цели. Съгласно първичните проекти, новаторската батерия ще се употребява в електрически транспортни средства.

Очаква се в границите на 3-5 години стартъпът да трансформира създаването в комерсиален артикул – батерия с размер на длан и по-късно да я усили до пълностоен форм-фактор.

И други компании се занимават с сходни разработки. Тайванската Prologium има намерение да построи гигафабрика за произвеждане на твърдотелни акумулатори в Съединени американски щати или Европа. Заводът ще сътвори повече от 6500 работни места до 2031 година По-рано тази година Prologium разгласи огромна инвестиция от Mecedes-Benz и виетнамския производител на електрически транспортни средства VinFast.

Компаниите SVOLT от Китай и Factorial Energy от Съединени американски щати също тестват прототипи на твърдотелни акумулатори. Подобни проучвания се вършат освен в Харвард, само че и в Масачузетския софтуерен институт. По-рано японски експерти сътвориха твърдотелна батерия с потенциал 1000 mAh.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР