Строителните машини работят усилено на огромен терен в Източна Унгария,

...
Строителните машини работят усилено на огромен терен в Източна Унгария,
Коментари Харесай

Как Китай инвестира в автомобилната индустрия на Унгария

Строителните машини работят интензивно на голям терен в Източна Унгария, където до неотдавна е нямало нищо. До края на десетилетието тук би трябвало да се издига един от най-големите фабрики в Европа за акумулатори за електрически коли.

Заводът на китайската компания Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) ще се простира на повърхност колкото повече от 280 футболни стадиони. Когато строителството завърши дефинитивно, тук ще се създават акумулатори с годишен потенциал от 100 гигаватчаса. Това количество ще е задоволително за към 1 милион електрически автомобила. Това би трябвало да трансформира Унгария в един от най-големите производители на такива акумулатори в Европа - в сходство желанието на държавното управление страната да се трансформира във " велика мощ " в региона. Самата автомобилната промишленост е жизненоважен бранш за Унгария. През 2021 година от него идват към 5% от брутния вътрешен артикул на страната.

Местните се притесняват от безводие

Едва на километър южно от строителната площадка край неравномерен път са подредени няколко къщи. Тук в последните 35 години Албертне Ловаш и брачният партньор ѝ гледат зеле, което продават в града. Сега фамилията се притеснява, че новият цех може да съставлява риск за културите, които отглеждат и за здравето на хората в района. 

Ловаш е изключително загрижена за промишлената консумация на вода. Това би могло съществено да натовари района, който така и така е обиден от дефицит на вода. " Вече 5 години не можем да поливаме с речна вода, толкоз е изсъхнало ", споделя тя. Мнозина споделят опасенията ѝ. Производството на акумулатори изисква доста вода. През последните години Унгария е все по-засегната от засушавания.

Липса на информация

Не е ясно какъв брой вода ще бъде нужна за завода за акумулатори. Достъпът до надеждна информация за плана е доста сложен. Често се разгласяват единствено откъслечни данни, оплаква се Мартон Волгеши. Той е един от уредниците на локалната самодейност " Жители на Дебрецен против завода за акумулатори ".

Местните поданици се тормозят както за своето здраве, по този начин и за земеделската си продукция. Снимка: Ferenc Gaál/DW

" Когато стане дума за хвалби, фабриката е на повърхност от 220 хектара. Когато стане въпрос за регулация, тя внезапно се свива до 65 хектара ", изяснява Волгеши. " Искаме информация за потенциала на цялата фабрика, а освен за обособените ѝ елементи ", упорства той. 

Според изследване към две трети от жителите на Дебрецен имат сериозно отношение към завода за акумулатори. Мнозина стачкуват с претенции строителството да бъде спряно. Волгеши е подал петиция за локален референдум, на който хората желаят да гласоподават за или срещу плана. Кметът не пожела да разяснява тематиката пред Дъждовни води, а представител на китайския вложител CATL съобщи, че следят митингите, само че не пожела да ги разяснява.

Опасност ли е въздействието на Китай?

Местните поданици и специалистите са обезпокоени и от голямото ползване на сила, нужно за подобен огромен цех. В допълнение към зависимостта си от съветския енергиен импорт, Унгария се обвързва по-тясно и с Пекин посредством плана. Той трансформира Китай във втория по величина вложител в страната след Германия. Критици се притесняват, че властническата страна може да употребява икономическото си въздействие за политически цели.

Въпреки това държавното управление на Виктор Орбан се бори да притегли китайските компании. Само на CATL са били обещани данъчни и инфраструктурни облекчения на стойност 800 млн. евро. Това е към 10% от общата стойност на инвестицията. Друг огромен китайски производител на акумулатори SEMCORP също гради нов цех в Унгария.

Чуждестранни служащи за фабриките?

Всички тези компании се нуждаят от служащи, а единствено CATL желае да наеме 9000 души. " Един от най-големите проблеми е намирането на задоволително служащи ", споделя Мартон Цирфус, създател на изследвания за унгарската промишленост за произвеждане на акумулатори. За доста от позициите няма да се изисква особено образование. Рискът е, че тези вложения могат да лишат локалните компании от чиновници. 

" Очаквам, че в тези заводи ще има огромен брой задгранични служащи ", разяснява специалистът. От CATL настояват, че през първите две години ще са нужни китайски служащи, с цел да може фабриката да проработи.

Така, в контрастност с ксенофобската изразителност, която постоянно се чува от Будапеща, унгарското държавно управление облекчава условията за влизане на служащи от няколко - най-вече азиатски, страни. Много от локалните поданици са срещу големия нов цех и тъй като не желаят задгранични служащи в града си.

Съпротива от всички направления

Опозиционни партии също се оповестиха против завода за акумулатори. Засега обаче планът напредва, макар многочислените му съперници. Според деятеля Волгеши въпросът би трябвало да се позволи от гражданското протестно придвижване. Албертне Ловаш поддържа митингите, само че няма огромна вяра, че те ще трансформират нещо. За нея е ясно - държавното управление слага икономическата облага над ползите на популацията. " Продадоха земята на китайците ", споделя тя.

***

Припомнете си и това видео от нашия списък: 

Унгария: Къща под рид

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР