Строителни компании прекратяват едностранно договори за покупката на жилища на

...
Строителни компании прекратяват едностранно договори за покупката на жилища на
Коментари Харесай

Купувачи горят с жилища, купени „на зелено“

Строителни компании приключват едностранно контракти за покупката на жилища „ на зелено “, в случай че клиентът откаже да подпише анекс с обновена нагоре цена.

Тази процедура е зачестила като нарушаването в тази ситуация е това, че в контракта няма инфлационна уговорка.

От „ Асоциацията за отбрана на потребителите “ са сезирани за доста такива случаи.

Собствениците на парцели са сключили договорите на зелено още преди войната в Украйна и огромната инфлация, а в този момент строителят желае индексация на контрактуваната в тях цена точно поради нараснали разноски за сила, горива и строителни материали в резултат на тази война.
„ Ако откажеш анекс на контракта, в който е обновена цената на парцела нагоре, от компанията непосредствено приключват контракта едностранно и осведомят, че ще върнат парите.

Това е неравноправно деяние в случай, че липсва сходна уговорка в съглашението, която да е обвързвана с инфлационни процеси.

защото действително се явява първичен заемодател на строителната компания “, разяснява Пейо Майорски, ръководител на АЗП, представен от СЕГА.

От АЗП упорстват Комисията за отбрана на потребителите би трябвало да се заеме с тези случаи, тъй като са нарушени правата на жителите.  Тази комисия би трябвало да упражнява надзор по тези контракти.

Обичайно става въпрос са хора без търговски опит, а договорите на „ зелено “ са едни от най-сложните в правния и комерсиалния мир в страната.

които от време на време не влизат в деяние, само че в изключителна обстановка като тази с пандемията, войната или инфлацията, демонстрираха слабостите в тези съглашения.

Затова е належащо потребителите да бъдат предпазени при покупката на ново жилище на доста ранен стадий, счита Майорски.

Преди пандемията, до 2020 година, главните опасности при покупка „ на зелено “ бяха градежът да не бъде завършен или строителят да продаде парцела, за който сте сключили прелиминарен контракт, на трето лице с нотариален акт.

Друга заплаха бе да се закупи парцел с ипотека в интерес на банка против провиснал на строителя банков заем за построяването на обекта.
Същите опасности са настоящи и в този момент, само че след пандемията, войната в Украйна и галопиращата инфлация, някои строители едностранно покачват цената по прелиминарен контракт за покупка на парцел „ на зелено “ заради нарастване на цената на строителните материали.

А ргументират се с така наречен „ стопанска нетърпимост “, юридически статут, регламентиран в член 307 от Търговския закон, който гласи: 

„ Съдът може по искане на една от страните да промени или да приключи контракта напълно или частично, когато са настъпили такива условия,

които страните не са могли и не са били длъжни да плануват, и запазването на контракта опонира на справедливостта и добросъвестността “.

Потребителите обаче би трябвало да знаят, че когато строителят не е извършил свое обвързване по контракта с купувача, според от типа на неизпълнението,

купувачът може да скапе контракта и да желае от съда да му присъди уговорените неустойки.

Още при сключване на предварителния контракт би трябвало да се внимава по какъв метод са уговорени неустойките за несъблюдение.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР