Строителни компании масово прекратяват едностранно договори за покупката на имоти

...
Строителни компании масово прекратяват едностранно договори за покупката на имоти
Коментари Харесай

Строители масово прекратяват договори за имоти на зелено, предупреждава НПО

Строителни компании всеобщо приключват едностранно контракти за покупката на парцели " на зелено " поради повишението на цените на енергоизточниците и строителните материали и инфлацията , предизвестяват от неправителствената организация Асоциация за отбрана на потребителите (АЗП).

Прекратяват се най-вече контракти, подписани преди войната в Украйна. Асоциацията към този момент е получила сигнали за доста такива случаи. Като образец от неправителствената организация показват построяването на жилищен комплекс " 1 хоум " в София от компанията " Грийнлайф пропърти " ЕООД за. " Ако откажеш анекс на контракта, в който е обновена цената на парцела нагоре, от компанията непосредствено приключват контракта едностранно и осведомят, че ще върнат парите ", разяснява ръководителят на Асоциацията за отбрана на потребителите Пейо Майорски. По думите му такова деяние е неравноправно в случай, че в подписаните съглашения няма уговорка, е обвързвана с инфлационните процеси. Според Майорски по този начин потребителят е ощетен, защото действително се явява първичен заемодател на строителната компания. Той счита, че Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) би трябвало да се заеме с тези случаи, тъй като при тях са нарушени правата на жителите. Пейо Майорски е безапелационен, че тя би трябвало да упражнява надзор по тези контракти.

Обикновено става въпрос са хора без търговски опит , а договорите на " зелено " са едни от най-сложните в правния и комерсиалния мир в страната. Много постоянно строителите или брокерите на недвижими парцели залагат клаузи, които от време на време не влизат в деяние, само че в изключителна обстановка като тази с пандемията, войната или инфлацията, се задействаха и излязоха нескрито някои недостатъци в тези съглашения. Затова е належащо потребителите да бъдат предпазени при покупката на ново жилище на доста ранен стадий, декларира още Майорски.

Преди пандемията главните опасности при покупка парцели " на зелено " били недовършване на постройката, строителят да продаде на трето лице с нотариален акт парцела, за който е подписан прелиминарен контракт, или да има ипотека в интерес на банка против провиснал заем за построяването на обекта. " Същите опасности са настоящи и в този момент, само че след пандемията, войната в Украйна и галопиращата инфлация, някои строители едностранно покачват цената по прелиминарен контракт за покупка на парцел " на зелено " заради нарастване на цената на строителните материали ", изясняват от асоциацията. Аргументите били свързани с така наречен " стопанска нетърпимост ", регламентирана в член 307 от Търговския закон: " Съдът може по искане на една от страните да промени или да приключи контракта напълно или частично, когато са настъпили такива условия, които страните не са могли и не са били длъжни да плануват, и запазването на контракта опонира на справедливостта и добросъвестността. "
 Разходите на строителите скочили с 30%, цените на новото строителство - с 18%
Разходите на строителите скочили с 30%, цените на новото строителство - с 18%

Строители желаят по-евтини жилища през понижаване на административната тежест

От неправителствената организация акцентират, че когато обаче строителят не е извършил свое обвързване по договорката, купувачът може да скапе контракта и да желае от съда да му присъди уговорените неустойки. Още при сключване на предварителния контракт би трябвало да се внимава по какъв метод са уговорени неустойките за несъблюдение, като е за предпочитане да се уговарят съответни суми за всеки ден закъснение, или наемна цена на закупувания неподвижен парцел. Често обаче уговаряните неустойки са % от цената на " неизвършените строителни работи ", която е мъчно да се откри даже в границите на правосъден развой, допълват от асоциацията.

" При все по-често срещаната догадка за едностранното увеличение на цената по подписан прелиминарен контракт от страна на строителя, купувачите следва да имат поради, че такова нарастване следва да бъде отправено под формата на документално искане от страна на строителя . Клиентът от своя страна може да отнесе разногласието до съда, като в хода на делото се открива основателността на настояването за нарастване на цената. Съдът изследва въпроса дали и с какъв брой е увеличена цената на материалите и на труда и дали строителят не цели увеличение на своето заплащане ", показват от асоциацията. Дори при потвърдено нарастването на цените обаче можело да не се постанова доплащане на заплащане на строителя. От Асоциацията за отбрана на потребителите прецизират, че в случай че са покрити цената на парцела и всички разноски на строителя, съдът ще допусне нарастване на неговото заплащане единствено в случай че е ощетен, а в случай че завършването на градежа е забавено, изменението на цените след уговорения период няма да се вземе поради от съда и настояването за нарастване ще бъде отхвърлено.
 38.9% от жилищният фонд в страната е ненаселен
38.9% от жилищният фонд в страната е ненаселен

Най-голям брой жилища има в област София - 755 889

Такива каузи се влачели към година-година и половина на една инстанция. Затова от неправителствената организация упорстват за законодателни промени, с които да се регламентира присъединяване на юристи по вещно право в сключването на покупко-продажби с недвижими парцели . Очаква се това да обезпечи в най-висока степен сигурност, че договорката ще бъде подписана при оптимално ясни, транспарантни и положителни за клиента условия. Подобна мярка била въведена в нормативната уредба и в практиката на редица страни от Европейския съюз - Германия, Франция, Белгия, Холандия.

Като спомагателен мотив в поддръжка на тезата си от асоциацията показват и наклонността множеството строители, брокери или сътрудници, които дават консултантски услуги на пазара на недвижими парцели в страната и не имат нужната правно обучение и юридически професионален опит), да съветват клиенти по всевъзможни правни въпроси, свързани с придобиването на недвижими парцели. " Това е нарушаване на Закона за адвокатурата , строго регламентиращ условията за даване на правни услуги, а точно само от лица, придобили качеството на юрист по реда на закона. Ситуацията неизбежно поражда извънредно отрицателни правни последствия за потребителите, най-често изразяващи се в материални загуби в обилни финансови размери ", разясняват още от Асоциацията за отбрана на потребителите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР