Строителната компания Европейски пътища (бившата Пътища Пловдив) ще вземе до

...
Строителната компания Европейски пътища (бившата Пътища Пловдив) ще вземе до
Коментари Харесай

Строят пътя Мездра-Ботевград с държавен заем от 200 млн. лв.

Строителната компания " Европейски пътища " (бившата " Пътища Пловдив " ) ще вземе до 200 млн. заем от страната, с цел да построи пътя Мездра – Ботевград. Дружеството е поискало утвърждението на своите акционери да изтегли заема от. Предложението ще бъде гласувано на общо заседание на сдружението на 4 октомври, съобщи SeeNews.

Средствата ще бъдат употребявани за строителството на първия лот от скоростния път. 13.4-километровият сектор е един от най-скъпите пътища у нас с цена от близо 20 млн. лева на километър с Данък добавена стойност. Високата му цена се дължи освен на планинския терен, само че и на условието на районното министерство строителят на пътя да получи възнаграждение за него, чак когато го приключи.

Участъкът се извършва от консорциум отпред с " Европейски пътища ", в който вземат участие " Водно строителство-Благоевград " и словашката " Вахостав-СК ". Договорът с тях е близо 267 млн. лева с Данък добавена стойност, а срокът за осъществяването му е 3 години.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Бившият финансов шеф на ПИБ Живко Тодоров застава начел...

За да получи заема, " Европейски пътища " ще заложи като поръчителство вземанията на консорциума по контракт от 222,5 млн. лв. с Агенция " Пътна инфраструктура " за построяването на пътния сектор.

Пътят сред Мездра и Ботевград, който е основен за Северозападна България ще бъде с две платна с по две ленти за придвижване в посока, с габарит 20 метра. Това значи, че ще е двойно по-широко от сегашния път, само че няма да има спешна лента.

Трасето ще следва съществуващия път, който ще бъде уголемен. Настоящото трасе ще бъде главно ремонтирано и реконструирано, където е належащо. Общата стойност на новия път сред Мездра и Ботевград е 420 млн. лева Той е част от предпочитаното направление Видин – Ботевград (167 км), което би трябвало да обезпечи бърза връзка сред автомагистралите " Хемус ", " Тракия " и " Струма ".
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР