Строители откриха писмо в бутилка, написано преди 137 години. То

...
Строители откриха писмо в бутилка, написано преди 137 години. То
Коментари Харесай

Строители откриха писмо в бутилка, написано преди 137 години

Строители откриха писмо в бутилка, написано преди 137 години. То било заровено по железопътното трасе сред Септември и Костенец и е открито в основите на мост над река Марица в региона на община Белово.

Оказва се, че бутилката носи обръщение от основателите на моста - строители от италианска компания.



" Мост, издигнат през 1886 година, по време на ръководството на османския император Абдул Хамид. Построен от компания " Виталис ". Така стартира обръщение, оставено от италианските инженери, запечатано в бутилка и съхранено до през днешния ден. То е с дата 19 юни 1886 г и е открито в основата на остарелия мост, който е опустошен при построяването на новата жп права.



На рядката находка попадат служащи по жп линията Септември – Костенец.

" Вътре в устоя на моста, в една от нишите в действителност намерихме тази бутилка с писмото в нея ", сподели геодезистът Ивелин Русев.

Намереният документ е написан на ръка, на италиански език. Има и богата орнаментика по буквите.

" За пръв път ми се случва да превеждам писмо с подобен надпис, по тази причина се съветвах с моя другарка – археолог в Италия. Потвърди превода и първото нещо, което ще направи като пристигна в България, е да пристигна да види това писмо ", сподели преводачът Боян Пенев.

То към този момент е в Историческия музей в Белово.

" Най-вълнуващата беше човешката история, която стои зад това писмо. Посланието, което те ни дават. За да напише човек подобен документ, че да напише изпод публикуван на 19 юни 1886, индивидът, който го е написал, екипът, който е взел това решение, в действителност са горди от това, което са създали ", разяснява Севдалина Попова, шеф на музея.



Именно поради това и в писмото са изброили имената си. За да продължат тази традиция, сегашните строители също ще оставят сходно писмо.

" Идеята е като построим новия мост, защото той няма да има такива ниши, ще е с греди - сред единия устой и гредите на новия жп мост да сложим нова бутилка с обръщение с имената на хората, взели участие в обекта, както и с копие от писмото, което сме намерили в остарялата бутилка ", изясни геодезистът.

Писмото може да бъде забелязано в беловския музей.

Репортер: Елена Ламбрева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР