Строители от Самоков обновяват сградата на храм „Успение Богородично” в

...
Строители от Самоков обновяват сградата на храм „Успение Богородично” в
Коментари Харесай

Ремонтират най-голямата църква в Лом

Строители от Самоков обновяват постройката на храм „ Успение Богородично” в Лом. Отец Нестор, енорийски духовник към храма, чака ремонтните действия да приключат при започване на месец ноември.
„ Ремонтът на храм "Успение Богородично " се реализира със съдействието на Видинската света митрополия, по стратегия Развитие на селските региони, и с дейната поддръжка на протосингела на митрополията архимандрит Антим. В момента се ремонтира покривът на постройката, външната фасада и се подменя ел. инсталацията. Ще се извърши и вътрешно ободряване на храма, както и главен ремонт на прилежащата сграда към него. Храмът е отворен за визити всеки ден, макар ремонта, от 8 часа до 19 часа, само че богослуженията и неделните служби ще се правят в борунската черква „ Свети Никола Стари”, до момента в който траят ремонтните действия ", сподели отец Нестор.
Съборният храм "Успение Богородично " е най-големият в града. Неговият градеж стартира в 1863 година, само че е спрян от локалната турска власт. След Освобождението храмът е приключен в годините 1894-97 година, и е осветлен тържествено през лятото на 1906 година Той е архитектурен монумент на културата от 1974 година Неговото създаване е дело на фамозния занаятчия Георги Новаков - Джонкар от с. Тресонче, Македония. Иконостасът е изработен при започване на ХХ век. Стилът му е повлиян от съветски вид икони, само че се постанова направа от виенски съвременен вид, присъщ за градовете по Дунав от края на ХIX век. За последно храмът е реставриран от община Лом през 2005 година по стратегия "Красива България ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР