Строители на жилища искат значително оскъпяване на имотите в строеж

...
Строители на жилища искат значително оскъпяване на имотите в строеж
Коментари Харесай

Инвеститори искат инфлационна такса за довършване на жилища, купени на зелено

Строители на жилища желаят доста оскъпяване на парцелите в градеж поради инфлацията, а притежатели на парцели се оплакват, че са ощетени.

От Комисията за отбрана на потребителите оповестиха, че договорите с фирмите могат да бъдат тествани за нелоялни търговски практики.

Преди близо три години Цветан Филев подписва контракт за покупка на 3-стаен апартамент. Сега строителят му желае 40% оскъпяване на парцела и 50% на паркомястото.

" Поставят те пред приключен факт - или се съгласяваш с нашите условия, които ние сме калкулирали, само че не споделяме по какъв начин, тъй като това е комерсиална загадка, вие нямате право да ни питате, или се отказвате ", споделя той, представен от bTV.

В сходна обстановка е и Патрик, който до момента в който новият му дом се строи, живее чартърен с две деца. Платил е 75% от парцела, а в този момент е получил покана за предоговаряне и увеличение на цената.

" В случая жилищата към този момент са 80% нагоре то тази цена и да ни върнат тези пари ние няма какво да създадем с тях, ще сме на голяма загуба в тази ситуация ", изясни Патрик Абас.

Дори строителят да върне дадените пари с 20% наказателна клауза върху импортираните суми, притежателите пресмятат, че въпреки всичко ще бъдат ощетени.

От строителната компания оповестиха:

" Въпросът, обект на репортажа, е от частно-правен характер и обществените дебати по него не са в полза на страните. Затова ще се въздържим от мнения ".

От Комисията за отбрана на потребителите обясниха, че в случай че бъдат потърсени, могат да прегледат договорите на клиентите с компанията.

" За съществуването на неравноправни клаузи по тях и отстраняването им, както и за нелоялна комерсиална процедура на съответния търговец, за което в случай че бъде открито, ще претърпи наказания сред 2 и 50 хиляди лв. ", изясни Ангел Джалев от КЗП.

" Да се обединят и да създадат по този начин, че да имат групови искове, с които да си търсят правата пред съда ", уточни Пейко Майорски от Асоциацията за отбрана на потребителите.

Купувачите упорстват строителната компания да калкулира съответно на инфлацията оскъпяване на строящия се дом. В договорите на някои строители липсва инфлационна уговорка, което прави въпросът още по-заплетен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР