Строго охраняваният затвор Halden в столицата на Норвегия Осло мирише

...
Строго охраняваният затвор Halden в столицата на Норвегия Осло мирише
Коментари Харесай

Ето как изглежда най-хуманният и луксозен затвор в света

Строго охраняваният затвор Halden в столицата на Норвегия Осло мирише на прясно сварено кафе. Той е вторият по величина затвор в скандинавската страна и е с потенциал от 252-ма пандизчии, измежду които убийци, полови перстъпници и наркотрафиканти.

Това място обаче не наподобява доста на затвор, а по-скоро на първокласна почивна станция, ситуирана измежду музеи на модерното изкуство. И за разлика от множеството затвори по света, тук принуждение съвсем в никакъв случай няма, написа The Guardian.

Престъпниците са разпеделени в първокласно обзаведени килии от по 11 квадратни метра. Всяка от тях душ и тоалетна

Килиите разполагат с поръчково легло, бюро и с плазмен тв приемник. Всяка затворническа стая има дребен ледник и микровълнова печка. Разполагат с цялостен достъп до интернет.
 Снимка 609682
Източник:

Прозорецът е огромен и пуска доста светлина. На него няма решетки, тъй като това щяло да депресира арестуваните. Всеки осем килии имат лична дневна и кухня. Там пандизчиите се събират, с цел да се забавляват.

За да не тревожат в допълнение нарушителите, надзирателите не носят оръжие. Нямат даже палки

Всеки затворен има право на две визити от по два часа два пъти седмично. В двора има и дървена хижа с две спални, където се дават 24-часови свиждания със фамилии или интимни сътрудници.
 2% от жителите на Салвадор са зад решетките. Направиха им най-големия затвор в света
2% от жителите на тази страна са зад решетките. Направиха им най-големия затвор в света

Капацитетът му е 40 000 души, само че това значи, че побира няколко пъти повече

Всичко това може и да звучи необичайно на доста хора, само че логиката на Норвегия е такава - би трябвало да се отнасяш човешки даже с най-жестоките нарушители, тъй като по този начин е по-вероятно те да се трансформират.

И в действителност, статистиката демонстрира, че съвсем никой от освободените пандизчии не правят закононарушения още веднъж. В самия затвор експанзията също е извънредно рядко срещана.

През 2010 година Halden е определен измежду най-красивите здания в света за годината и е включен в конкуренцията на World Architectural Festival Awards.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР