Стресът е реакцията на нашето тяло към враждебния външен свят“,

...
Стресът е реакцията на нашето тяло към враждебния външен свят“,
Коментари Харесай

Британски невролози определиха 10-те музикални творби, които драстично снижават стреса и кръвното (видео ++)

Стресът е реакцията на нашето тяло към „ враждебния външен свят “, който е добре прочут на мнозина. Ние се сблъскваме със стресови обстановки на работното място, в учебно заведение, в персоналния си живот, като всеки човек успокоява нервите си по собствен метод.

Музиката е един от най-разпространените и известни способи да се отървете от напрежението и безпокойството. В редица научни проучвания се приказва за позитивното влияние на другите музикални жанрове върху положението на мозъка и настроението, а в актуалната логика на психиката има даже способ, наименуван „ музикална терапия “.

Но английските невролози от Mindlab International отиват още по-далеч- те решили да схванат коя музика има най-благотворно и релаксиращо влияние върху хората, като им оказва помощ да се освободят от насъбрания стрес.

Участниците в опита трябвало да решат колкото се може по – бързо комплицирани пъзли, което им причинявало несъмнено равнище на стрес. В същото време те слушали разнообразни музикални композиции и по това време откривателите измервали мозъчната им интензивност, както и индикатори като сърдечна периодичност, кръвно налягане и дихателна периодичност.

Въз основа на резултатите от опита учените съставили рейтинг от 10 музикални композиции, в които са включени песни от известни английски музиканти – певицата Адел и групата Coldplay.

Според доктор Дейвид Луис-Ходжсън, началник на научните проучвания, композицията Weightless, оглавяваща тази ранглиста, се оправя толкоз добре със своята „ успокояваща “ задача, че понижава общата тревога с внушителните 65%.

Нещо повече, тя е толкоз ефикасна, че по време на опита доста дами -участнички почнали да заспиват. „ Не бих предложил да слушате тази ария по време на шофиране, защото тя може да бъде рискова “, акцентира Луис-Ходжсън.

Интересно е, че британското трио Marconi Union, работило върху композицията Weightless, като над един тип теоретичен опит – както написа американското издание Inc, те привлекли в екипа си по този начин наречените музикални терапевти да им оказват помощ и умишлено подбирали хармонии и ритми, които да забавят сърдечната активност на слушателя, т.е. понижавали кръвното налягане и равнището на хормона на напрежението – кортизол.

Ето и цялостния лист на антистресовите композиции:

10. “We Can Fly ”, Rue du Soleil (Café Del Mar)

9. “Canzonetta Sull’aria ”, Моцарт

8. “Someone Like You ”, Adele

7. “Pure Shores ”, All Saints

6. “Please Don’t Go ”, Barcelona

5. “Strawberry Swing ”, Coldplay

4. “Watermark ”, Enya

3. “Mellomaniac (Chill Out Mix) ”, DJ Shah

2. “Electra ”, Airstream

1. “Weightless ”, Marconi Union

http://thebusinesscourier.co.uk/

Британският психолог Ханс Айзенк: Хората умират не от рак, а от стрес!

 

Британският психолог, един от водачите на биологичната тенденция в логиката на психиката, създателят на известния тест за просветеност, доктор Ханс Айзенк, разгласява публикация още през 70-те години, в която показва доказателства, че…

Цялата публикация

Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР