Стремежът на кралица Елизабет I към непреходна красота в крайна

...
Стремежът на кралица Елизабет I към непреходна красота в крайна
Коментари Харесай

Бяло олово и живак: Как суетата уби кралица Елизабет I

С тремежът на кралица Елизабет I към непреходна хубост в последна сметка води до трагична и преждевременна гибел. Нейното ръководство, траяло 45 години, е белязано от разцвет и власт, само че зад фасадата на царственото успокоение се крие комплицирана и бурна история. 

В края на XVI в. светлата кожа е почитана като симптом на достойнство и Елизабет, в непрестанния си блян да резервира младежкия си тип, прибягва до рискови разкрасителни процедури. За да скрие белезите от едра шарка, тя покрива кожата си с пластове от рискова запарка, известна като венецианска церуза - примес от бяло олово и оцет . Както към този момент знаем, токсичното олово в този грим може да докара до редица здравословни проблеми, в това число анемия и даже гибел. 

Елизабет не стопира дотук. Тя употребява примес от яйчени черупки , алуминий и живак , с цел да отстрани дебелия пласт грим, което в допълнение заплашва здравето ѝ. Излагането на живак може да докара до загуба на паметта и умствена неустойчивост, което евентуално способства за утежняването на психологичното ѝ здраве. 

Към края на 90-те години на XV в. здравето на Елизабет стартира да се утежнява, което се показва в изгниване на зъбите, цялостни с гной жлези и отичане на ръцете. Суетата ѝ, непрестанният ѝ блян да поддържа имиджа си, единствено форсират утежняването на положението ѝ. Токсичният грим, въпреки и в композиция с други здравословни проблеми, може би дефинитивно форсира гибелта ѝ през 1603 г. 



* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР