Стрелба с над 15 убити в центъра на Прага. Нападателят

...
Стрелба с над 15 убити в центъра на Прага. Нападателят
Коментари Харесай

Над 15 жертви и 11 ранени в Карловия университет в Прага

Стрелба с над 15 убити в центъра на Прага. Нападателят откри огън в Карловия университет в чешката столица и рани още 11 души.

Стрелецът е премахнат от полицията. Вътрешният министър Вит Ракушан разгласи, че опасността е отстранена.

Няма данни за потърпевши български жители, по информация на посолството ни в Чехия.

Задграничното ни посланичество в Прага е в непрекъснат контакт с локалните управляващи и продължава да следи обстановката.



Нападателят открива пукотевица във Философския факултет на Карловия университет на площад Ян Палах към 4 следобед локално време. Сред студентите настава суматоха.

Някои от учащите съумяват да изпратят фотоси и послания в мрежата ЕКС и по този начин осведомят за хода на събитията.

" Блокиран съм в образователната зала в Прага. Стрелецът е мъртъв, само че чакаме да бъдем евакуирани. Молим се да излезем живи от тук. Блокирахме вратата преди нападателят да се опита да я отвори ", съобщи Якоб Вайцман, студент в Карловия университет.

Чешките медии оповестиха за гърмеж и за въоръжен мъж на покрива на образователното заведение. В имейл до чиновниците на университета полицията е предизвестила, че стрелецът е вътре и би трябвало да се заключат вратите, а хората да останат вътре.

Пострадалите са с тежки пострадвания. Студентите бяха евакуирани, а на мястото на случая дойдоха коли за спешна помощ. Студентите, които са били очевидци, дадоха показания.

" Водят ги в концертната зала на площада и ще бъдат разпитани ".

Безжизненото тяло на стрелеца е намерено във Факултета по изкуства, където е следвал. Полицията заяви, че по-рано денем татко му е бил открит мъртъв.

Силите на реда блокираха региона и подредиха на живеещите наоколо да не излизат от вкъщи си. Движението на трамваите в центъра е лимитирано, линиите се отклоняват по различни направления.

" Стрелецът е умрял, само че ще би трябвало да проучваме всичко и по-късно ще осведомяваме обществеността ", съобщи кметът на Прага Бохуслав Свобода.

Вътрешният министър на Чехия Вит Ракушан съобщи, че стрелецът е бил самичък, без съучастници и помоли жителите да следват инструкциите на полицията. Властите проверяват претекстовете на нападателя. Районът на стрелбата е посещаван от доста туристи.

Чешкият президент Петр Павел съобщи в ЕКС, че е " шокиран " и изрази съболезнования на околните на починалите.

Премиерът Петр Фиала анулира пътешестване в страната и се върна в столицата.

Престъпленията с оръжие са релативно редки в Чешката република. През декември 2019 година 42-годишен мъж простреля шестима души в приемна на болница и по-късно се простреля.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР