Стратегията, която вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов предложи

...
Стратегията, която вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов предложи
Коментари Харесай

Визията на Каракачанов за ромите не се хареса особено и на свои, и на чужди

Стратегията, която вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов предложи за интеграцията на маргинализираната част от ромския етнос, провокира редица реакции измежду депутатите в Народното събрание, съобщи БГНЕС.
Публикуваната във Фейсбук идея на Каракачанов планува пакет от ограничения за унищожаване на гетата и справяне с престъпността измежду ромите, измежду които са публично потребен труд, надзор над обществените помощи, прекъсване на детската раждаемост и още редица други механизми. Според водача на Вътрешна македонска революционна организация помощите би трябвало да бъдат спирани при отвод за започване на работа, прекъсване на децата от учебно заведение, демонстриране на безценен метод на живот, неподходящ на статута „ обществено слаб “. „ За мен е значимо, с цел да бъде отстранена специалността „ обществено слаб “, да бъде комплициран и таван на обществените заплащания към един човек или домакинство на годишна база “, написа Каракачанов, обосновавайки част от ограниченията.

Те обаче провокираха разнородни политически реакции. „ Не съм се срещнал детайлно. Най-общо погледнах върху тази стратегия – това са заложените неща в програмата на НФСБ, по-късно в „ Патриотичния фронт “. Основните пунктове са тези: образованието, гетата, раждаемостта, деца раждат деца “, съобщи Валери Симеонов, водач на НФСБ и съдружен сътрудник на Каракачанов в „ Обединени патриоти “. На Симеонов не му хареса и обстоятелството, че акцентът пада само върху ромския етнос. „ От същите недъзи страдат и други етноси, в това число представители на нашия “, счита той.
По-критичен в оценката си бе съпартиецът му Валентин Касабов. „ Всичко, за което се приказва в концепцията на Красимир Каракачанов, е на НФСБ - едно към едно е преписана “, безапелационен бе той в коридорите на Народното събрание. Той посочи, че въпросните текстове, с доста дребни изключения, са заложени в програмата на партията му от към 10 години.
Темата разяснява и другият сътрудник – „ Атака “. „ Иска ми се да вземем потребно за всички решение за концепцията на Красимир Каракачанов и да излезем с общо мнение на „ Обединени патриоти “, прикани Явор Нотев. Той акцентира, че тази тематика не е по никакъв начин непозната на партията му, само че не пожела да разяснява концепцията в елементи.
Силен отпор пристигна от редиците на Движение за права и свободи. „ Концепцията на Красимир Каракачанов е противоконституционна “, безапелационен бе депутатът Джейхан Ибрямов. „ Всички ние се раждаме с равни права, имаме свободно придвижване. Тук става дума за един тип робство. Ако някой не желае да се занимава със земята, която му се даде, това не е ли тип насила? “, попита той. Според него методът на Каракачанов и Вътрешна македонска революционна организация се дължи на наближаващите европейски избори.
„ Някои политически партии би трябвало да си търсят позагубените рейтинги, с цел да изкарат най-малко един евродепутат “, счита той. Ибрямов стигна и още по-далеч в отрицателната си оценка като съобщи, че концепцията на Вътрешна македонска революционна организация копира философията на нацизма, което съгласно него отдалечава България от европейския ѝ път и демократичните правила.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР