Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони на

...
Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони на
Коментари Харесай

Явор Гечев обяви прозрачна промяна в Стратегическият план за земеделието

Стратегическият проект за развиване на земеделието и селските региони на Република България за интервала 2023 - 2027 година ще бъде изменен при цялостна бистрота и при съблюдаване на законовите периоди и разпореждания. Това заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев, който откри национална среща на производители на плодове и зеленчуци в Пловдив. Информация за събитието беше публикувана от земеделското министерство.

По думи на Гечев сега се приготвят новите софтуерни карти и следва браншовите организации да бъдат осведомени с тях. " Диалогът ще продължи в Мониторинговия комитет, при съблюдаване на законовите процедури. Търсим уравновесена смяна на Стратегическия проект при подпомагането на разнообразни култури, въз основата на рационална политика ", изясни той.

Земеделският министър сподели още, че е подготвена наредбата за директните заплащания. Той уточни също, че Предстои акция, в границите на която която стопаните ще бъдат осведомени със Стратегическия проект, предусещащ по-високи зелени условия към фермерите. Гечев посочи, че част от дейностите по проекта ще бъдат делегирани на браншовите организации, с цел да подкрепят членовете си.

" Сектор " Плодове и зеленчуци " е дирек на българската стопанска система и на българското селско стопанство. Надявам се всички дружно да го създадем по-добър ", съобщи също Явор Гечев.

По-късно БНР осведоми, че представители на браншови организации в бранш " Плодове и зеленчуци " са протестирали през днешния ден в Русе. Те са оповестили, че плануванаъа смяна в Стратегическия проект не ги удовлетворява. Протестиращите са затвориха за към 30 минути кръговото кръстовище в региона на граничния пункт " Дунав мост " и изсипали ябълки на пътното платно.

Николай Колев от Съюза на дунавските овощари, представен от националното радио, дефинира като минус фактът, че измененията в проекта няма да важат за актуалната година. " Той ще бъде изменен, само че не в този момент, не за тази година. Тази година ще остане подобен, какъвто е признат и земеделските производители няма да могат да се възползват от съответните схеми, тъй като разходът, който би трябвало да създадат, с цел да отговорят на условията, е доста по-голям от обезщетителното заплащане, което ще получат. Те ще разпределят един финансов запас, който може да отиде за секторите, които създават. Те ще бъдат разпределени към консултантски компании и ще бъдат " източени от чертожници ". Ние продължаваме да се борим стратегическият проект да бъде изменен, тъй че тези средства да стигнат до действителните производители ", разяснява той.

По думите му се обмислят бъдещи протестни и протестни дейности.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР