Стратегически здравен съвет, който да е независим консултативен орган по

...
Стратегически здравен съвет, който да е независим консултативен орган по
Коментари Харесай

Депутати отново предлагат създаването на Стратегически здравен съвет

Стратегически здравен съвет, който да е самостоятелен съвещателен орган по въпросите на здравната политика и ръководството на опазването на здравето, оферират депутати от „ Демократична България “ отпред с доктор Александър Симидчиев.

Припомняме, основаването на сходна конструкция бе препоръчано и преди към година, през октомври 2022 година, още веднъж с промени в Закона за здравето, само че концепцията тогава не бе призната. Срещу нея се оповестиха със мнения от редица институции, като общото мнение бе, че подобен Съвет е „ “.

Идеята за основаването на подобен съвет бе на пулмолога доктор Симидчиев, който в свои обществени участия неведнъж означи, че съществуването на сходен орган ще подсигурява поредна политика в здравния бранш с дълготраен небосвод и ще запълни празнините сред парламентите.

Текстовете, препоръчани в този момент от народните представители, са съвсем идентични на лансираните през 2022 година Според тях съветът ще обезпечава последователност в здравната политика на страната, ще създава стратегически цели и ще следи за тяхното съблюдаване, ще прави без значение наблюдаване и разбор на здравната политика на страната с оглед поддържане на нейната резистентност и реализиране на високо качество на здравната помощ. Освен това той ще проучва и дефинира настоящи или идни дефицити в националната система за опазване на здравето и ограничения за тяхното превъзмогване, ще разисква и дава рекомендации по създадени национални здравни тактики, национални здравни стратегии, концепции и други стратегически документи и ще следи за тяхното съблюдаване, както и ще служи като непрекъсната институционална форма за разговор и за съвещания по здравната политика сред законодателна и изпълнителна власт, НЗОК, изпълнителите и потребителите на здравна помощ.

Съветът може да провежда полемики и съвещания с представители на способените органи в сектор опазване на здравето, изпълнителите и потребителите на здравна помощ, както и с други заинтригувани страни по въпроси, свързани с ръководството на опазването на здравето.

Компетентните органи в сектор опазване на здравето пък са длъжни да дават нужната за работата на съвета информация, доколкото друго не е открито в специфични закони, гласят още предложенията.

По отношение на състава на Съвета четем следното: „ Съветът се състои от членове, в това число ръководител, с високи нравствени качества, които имат висше обучение с образователно-квалификационна степен „ магистър “ по медицина, дентална медицина или право или друго висше обучение с образователно-квалификационна степен „ магистър “ и добита компетентност по „ стопанска система на опазването на здравето “ или „ здравен мениджмънт “, с не по-малко от 10 години професионален опит в региона на опазването на здравето “.

Мандатът на членовете на Съвета е шест години, като един човек не може да бъде избиран за повече от два мандата.

В Съвета би трябвало да влезе по един представител от всяка парламентарно показана партия или коалиция, като не е наложително той да е народен представител. Политическите обединения ще имат опция да подменят своите представители в границите на съответния мандат.

С всички промени, засягащи Стратегическия здравен съвет, както и с претекстовете към тях, можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР