Стратегически важните за България решения трябва да се вземат след

...
Стратегически важните за България решения трябва да се вземат след
Коментари Харесай

Радев: Агресивната некомпетентна политика е опасна за бъдещето на България

Стратегически значимите за България решения би трябвало да се вземат след обстоен разбор и изчерпателен спор, тъй като нападателната некомпетентна политика, която задрасква всякаква експертиза, е рискова за бъдещето на страната.

Това съобщи президентът Румен Радев по време на среща с представители на Икономическия и обществен съвет на България, която се организира на „ Дондуков “ 2. В срещата взе участие и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Държавният глава уточни, че доста постоянно политиката измества професионалната експертиза, като измежду образците в това отношение са стратегическите решения на Народното събрание, свързани с бъдещето на нуклеарната енергетиката у нас и закупуването на нови реактори за АЕЦ „ Козлодуй “. Решението бе взето от народните представители без експертна аргументация, без параленост сред разнообразни различни разновидности и без изясненост каква ще бъде крайната цена, която страната ни ще би трябвало да заплати за нуклеарните реактори.

Решаването на демографския проблем не е обвързвано единствено с индикатори като раждаемост и смъртност, само че минава през основаване на подобаващи условия за това младежите да останат в България. Емиграцията на млади образовани българи е в основата на тревожните демографски индикатори у нас, е мнението на президента. По думите му в тази тенденция са нужни старания за превъзмогване на обществените неравенства у нас, както и за развиването на професионалното обучение, което да способства за справяне с неналичието на готови фрагменти в промишлеността. Обща бе позицията, че концепциите за импорт на служащи от други страни за потребностите на българския бизнес няма да решат дълготрайно и стабилно проблемите, свързани с ниските демографски индикатори.

Участниците в срещата се сплотиха към мнението, че е нужна по-голяма чуваемост на мненията на Икономическия и обществен съвет от страна на изпълнителната и законодателната власт у нас. В рамките на диалога бяха разисквани и други водещи тематики, върху които ИСС чака да концентрира вниманието си през идната година. Сред тях са провокациите пред българския енергиен бранш, свързани със Зеления преход, дигитализацията и други.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР