Страстна седмица (от славянската дума страст – страдание) се нарича

...
Страстна седмица (от славянската дума страст – страдание) се нарича
Коментари Харесай

Велики понеделник е! Започва Страстната седмица, ето кой празнува

Страстна седмица (от славянската дума " пристрастеност " – страдание) се назовава последната седмица преди Възкресение Христово.

Тя е наречена по този начин, тъй като е отдадена на възпоменанията за последните дни от земния живот на Спасителя: на Неговите премеждия, кръстна гибел и заравяне.Всички служби през Страстната седмица се отличават с дълбинни благочестиви прекарвания, на духовни съзерцания, отличават се с особена умилителност и дълготрайност. В богослуженията през Страстната седмица живо и последователно се възпроизвежда историята на страданията на Спасителя, както и на Неговите последни Божествени директиви.

Цялото наличие на богослужебните последования е ориентирано към това, с четения и песнопения да ни приближат към Христос, да ни създадат способни духовно да съзерцаваме тайнството на изкуплението, за чието възпоменание се готвим.

Традиционно буйната седмица за мнозина християни е мотив изключително да се замислят за своите грехове, за подвига, осъществен от Спасителя, за жертвата, която Той е принесъл за всички нас. Последните дни на Великия пост е време да изпитаме себе си, да се замислим какво сме се научили от Иисус Христос, до какъв брой сме се доближили към Него и на какво още би трябвало да се учим, с цел да отобразим в себе си Христос.

На Велики понеделник Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се навалица. Храмът за молебствия бил трансфорат в пазарище и в гнева си Божият наследник съборил масите на търговците.

По мотив Велики понеделник през днешния ден имен ден честват Виктор и Виктория.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР