Страсбург. Инвестирането в младите учени днес - това е залог

...
Страсбург. Инвестирането в младите учени днес - това е залог
Коментари Харесай

Министър Красимир Вълчев: Инвестициите в млади учени са залог за бъдещето на Европа

Страсбург. Инвестирането в младите учени през днешния ден - това е залог за бъдещето на Европа, на всяка една страна членка. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред конгрес на тематика „ Инвестиране в младите учени, образуване на бъдещето на Европа “, който се организира на 30 и 31 май 2018 година в Страсбург, оповестиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката . Министър Вълчев уточни, че вложението в младежите, в техните умения, в тяхното кариерно развиване и себереализация е един от водещите цели на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
" За нас водещ фактор бе да се съсредоточим върху тези политики, които имат основна роля за развиването на качественото обучение и образование, което ще даде основата за професионална и личността реализация. Работихме за модернизиране на европейската рамка за основните комптентенции, както и върху новия европейски проект за цифрово обучение ", съобщи министър Вълчев. По думите му в сърцевината на тези промени е усилване ролята на научното обучение, в това число математика и механически дисциплини, което подтиква творчеството, предприемчивостта на младежите, като и развива техните пълномощия.
Във форума участваха високопоставени политици от Европейския парламент и Европейската комисия, измежду които еврокомисарят по просвета и нововъведения Карлош Моедаш и ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни. В Страсбург бяха и българските евродепутати Моника Панайотова Малинов и Владимир Уручев.
В полемиките в Страсбург дружно с трима нобелови лауреати и 23-ма водещи учени взе участие и Мартин Вечев, професор по компютърни науки в Швейцарския федерален институт по технологии (ETH), Цюрих, който работи по нови способи, трасиращи пътя към трето потомство изкуствен интелект и водещата роля на Европа в тази област. „ Горд съм, че един от най-хубавите български откриватели е измежду тези, които показват най-съвременна просвета в Европейския парламент “, съобщи по негов адрес министър Вълчев. Той счита, че с цел да бъдем на напред във времето в международен мащаб, би трябвало да поддържаме най-хубавите ни откриватели в цяла Европа. Според министъра поддръжката за Европейския научноизследователски съвет е от голямо значение за идната стратегия на Европейски Съюз " Хоризонт Европа ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР