Странно нещо е историята. И горко на онзи, който не

...
Странно нещо е историята. И горко на онзи, който не
Коментари Харесай

Министър „Просто Наско“ и трийсетте думи на Елочка Шчукина



Странно нещо е историята. И горко на оня, който не я познава! Тези, които се пъчеха, че ще пренебрегват обичаната просвета на Херодот по въпроса за Северна Македония, през днешния ден горчиво ближат рани. В последните дни стана ясно, че ние, учените от Национален кръг " За Македония ”, бяхме прави в твърдото отстояване на българската позиция. Ето, че северномакедонските сътрудници най-накрая отстъпиха и признаха, че Самуил е български цар и делото на Светите братя Кирил и Методий е продължено в Българското царство от техните възпитаници с Преславската и Охридската школа.

Но през днешния ден думата ми е не за античната история, а за събития, случили се неотдавна. Няма и една човешка бременност време, откогато Четворната коалиция пристигна на власт, а с нея и недоразумението, наричано през днешния ден от всички " Просто Наско ”. Като съзнателен историк се зарових в документите за случилите се напълно неотдавна събития.

Ето, да вземем за пример, изявлението на Божидар Събев в " Телеграф ” от 13.12.2021 година, деня, когато Политическа партия и компания пристигнаха на власт. Там е обрисувана класическа пасторална картинка, в центъра на която е щастливото и нехайно овчарче - бъдещият министър Наско. Журналистът споделя по какъв начин в един прелестен ден 31-годишният Атанас Атанасов взема решение да си купи двупосочен билет от Лондон до София без да подозира, че на два пъти ще промени датата за връщане. Целта на идването на хасковлията е безкористна - да помогне на собствен другар в организацията на джаз фестивал. А в южния град е известно, че радостният Атанасов жизнерадостно свири и пее, само че не бяга и от най-черната работа. Виждали са го да мъкне тонколони, съпоставими по тежест с персоналното му тегло.

Атанасов в никакъв случай не търсел лесния път, ни твърди Събев. Отличникът от хасковската езикова гимназия безусловно израства на тукашните тенис кортове, огрян от звездата на своя популярен съгражданин Гришо. И закономерно влиза със спортна стипендия в Американския лицей " Уитман ”. Той хем желае да играе професионален тенис, хем желае да направи нещо възвишено - като да вземем за пример, да възроди сцената на читалището в родното село на баба си и дядо си Татарево. " Не знаех тъкмо какво желая да изучавам ” - признава Атанасов, само че музата му скоро споделя безапелационната си дума и на 21 години младежът записва компетентност " Актьорско майсторство ”.

Животът му никак не е елементарен, само че точно тенисът му оказва помощ да оцелее. С него стига чак до Холивуд, където се прехранва, давайки уроци по този спорт на деца на звезди. Парите обаче отново не доближават и хасковлията би трябвало да работи на няколко места, в това число и в пицария, преследвайки фантазията си. Става и доброволец във фестивала на Американския кино институт, където съумява да си направи фотоси със звезди като Ал Пачино, Майкъл Кийтън и Едуард Нортън. После отива в Германия и открива огромната си обич - немкинята Яна.

Светът обаче е стеснен за космополитни персони като тях, твърди Събев. Те отпътуват за Лондон, където ги заварва трагичната за България и света 2021 година. Един диалог с Кирил Петков и Асен Василев и Атанасов вълшебен се превъплъщава в политик. Включвайки се в плана " Продължаваме промяната ”, той персонално записва в РИК хасковската им листа. Тук неговата добрина и сърдечност се демонстрират в цялостна степен. На въпроса къде са другите претенденти за депутати, Атанасов отвръща с пленителната си усмивка: " Ами те са на работа и са заети. Аз пребивавам в Англия и съм в отпуска. Затова пристигам аз, че съм свободен сега ”.

Така датата на билета за Лондон е изменена за пръв път. Бъдещият министър я отсрочва за след изборите, в края на ноември. Тогава несъмнено няма проекти да става народен представител, а още по-малко министър на културата. Влизането му в Народното събрание обаче зачертава дефинитивно противоположния билет. А новото амплоа отсрочва огромната му фантазия - да изиграе Роджър Федерер в биографичен филм, на който самичък да е и режисьор.

Умилително, нали? И нищо не предвещава драмата, която ще се разиграе единствено няколко седмици по-късно. Още след първата конференция през януари 2022 година министърът си печели подигравателното название " Просто Наско ”. Така Антония Руменова от уеб страницата Webcafe.bg безусловно срутва младия претендент за политическа популярност: " Той се показва като " Просто Наско ” и споделя, че ще разчита на " заразното положително ”, с цел да извади българската просвета от блатото... Щастлив е, че неотдавна е научил по какъв начин да връзва вратовръзката си на Уиндзорски възел, с цел да е внушителен на телевизионно изявление. На журналистически въпроси или дава отговор сбито с необятна усмивка нещо от вида " ще поживеем и ще забележим ”, или страхливо подава микрофона на някой от заместниците си с пояснение, че те са " по-запознати с въпроса ”. С богатство лъчение, искри в очите и позитивизъм, с който отвред си проси комплимента " Браво, на баба момчето ”. Атанас Атанасов в ролята на студент, давещ се в личния си позор поради пропуски в знанията, и публицистите, окуражени да се държат като професор в сесия, задавайки му обикновени за страничния наблюдаващ въпроси. ”

Този смъртоносен разбор безусловно обрисува цялото последващо съществуване на " Просто Наско ” в седеммесечното ръководство на Четворната коалиция. Сякаш с цел да предизвика преднамерено гнева на хората, през април Атанасов разгласява прословутите си селфита от министерския кабинет, в който са седели персони като великия Стефан Данаилов. Те стават обект на насмешки от мнозина. Така общинският консултант от " Демократична България ” Веселин Калановски отбелязва: " Съпоставката Атанас Атанасов и министър на културата са две много разнообразни стойности и мъчно могат да се съберат на едно място. Някои хора се пробваха да го оправдаят с младостта му. На 32 година това обаче е чиста проба инфантилизъм... Това е позор, това е срам за българската просвета ”.

Но може би нещо бъркам, може би в изявленията си Атанасов е влагал някакъв прикрит смисъл?! В Интернет съвсем липсват негови изказвания и по тази причина ще се огранича с празничната му тирада по случай 1 май (?!) в Първомай. Пред събралото се голям брой министърът на културата на България споделя следните знаменателни думи: " Този ден - 1 май е специфичен за мен. Може би множеството от вас знаят какъв брой безценен е за мен Първомай, и че в действителност, както и да го погледнеш, в мен тече първомайска кръв... В този парк в Първомай съм си играл като дете, тук се ожениха и моите родители. ”

Не знам за какво, само че тази обществена изява на " Просто Наско ” ми подухва мемоари от една от обичаните ми книги - " Дванадесетте стола ”. Гениалните Илф и Петров пишат за своята героиня, " Людоедката ” Елочка Шчукина: " Речникът на Уилям Шекспир, съгласно откривателите, е 12 000 думи. Речникът на чернокож от канибалското племе " Мъмбо-Юмбо ” е 300 думи. Елочка Шчукина елементарно и свободно управляваше тридесет. ”

Припомняйки си този епизод, някак си от вътрешната страна ми изниква обликът на младия някогашен министър Атанасов. Но да беше единствено той с сходни изящни езикови изяви в отминалото държавно управление, с мед да го намажеш. Както споделя смъртно простреляният Алеко Константинов в фамозната подигравка на Бешков: " Ти ли я свърши бай Ганьо? Нейсе, запуши я...! ”



Знаменитата подигравка на Илия Бешков за Бай Ганьо и Алеко, 1947 година

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР