Странно е, че тема, която със сигурност не е най-важната

...
Странно е, че тема, която със сигурност не е най-важната
Коментари Харесай

Икономист бие тъпана: Булгаргаз е в ступор какво ще прави, ако Газпром пусне доставките

" Странно е, че тематика, която сигурно не е най-важната и в стопанската система, и в публичния живот, действително стана номер 1 във всички аспекти. Икономиката си върви, газ има, България чупи всички върхове по произвеждане и експорт, което значи, че все още никакъв проблем няма.... Да се чуди човек от кое място идва тази вакханалия в общественото пространство с катастрофични оценки за това по какъв начин страната потъва без газ. Вероятно задачата е да се каже, че всички варианти са изчерпани, няма газ и би трябвало да се върнем към опцията " Газпром ". Това сподели пред БНР икономистът Евгений Кънев.

Той посочи, че е песимистичен, че може да се създадат небрежно търгове и да се получат по-добри офертни цени за полутечен природен газ.

" Ако продължавахме през днешния ден да купуваме газ от " Газпром ", по формулата, по която купувахме, трябваше през днешния ден цената да е към 170 евро, т.е. към 340 лв.. Виждаме, че сега КЕВР ще утвърждава цена от 300 лв. за мегаватчас, което значи, че " Булгаргаз " още веднъж щеше да натрупа загуби ", изясни икономистът.

Според Евгений Кънев " Булгаргаз " е пасивна конструкция, която е привикнала да работи с един снабдител и в никакъв случай не ѝ се е налагало да прави пазарни интервенции за търсене на газ от разнообразни места, с цел да обезпечи публичния интерес:

" Дори самите представители на " Булгаргаз " признават, че поради контракта с " Газпром ", който съществува до края на годината, не желаят да вършат никакви други дейности с дълготраен темперамент, тъй като, в случай че тръгне по тръбата с " Газпром ", какво ще го вършат този газ.

Тази бездейност остави " Булгаргаз " без различни трасета и обезпечени места - слотове на терминали и се наложи да употребяват така наречен медиатор - комерсиална компания " МЕТ ", която имаше непокътнати слотове на терминала в Гърция, с цел да могат да станат тези интервенции с танкерите през юни и юли. " Булгаргаз " би трябвало да стане по-активна и да поема по-големи опасности ".

По думите му диверсификацията до момента се е разбирала единствено като прибавяне на азерски газ.

" Булгаргаз " не са очаквали, че прекъсването на газа от " Газпром " ще е непрекъснато, а не краткотрайна интервенция. Затова не се подписва дълготраен контракт с американска компания, тъй като, в случай че се подписа трети дълготраен контракт (освен за съветски и азерски газ - б.р.), един от всички ще стане непотребен. По тази причина евентуално никой не смее да поеме такава отговорност да подписва трети дълготраен контракт, преди да е изминал най-малко този с " Газпром ", разяснява той и посочи, че подписването на дълготраен контракт с американската компания ще е на практика преустановяване на взаимоотношенията с " Газпром ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР