Странната смърт на 47-годишния противоречив словенски бизнесмен Робърт Ротар е

...
Странната смърт на 47-годишния противоречив словенски бизнесмен Робърт Ротар е
Коментари Харесай

Завръщат ли се убийствата на КГБ и УДБА?

Странната гибел на 47-годишния спорен словенски предприемач Робърт Ротар е задоволителен мотив да си зададем въпроса: " Дали ставаме очевидци на завръщането на класическите убийства на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и УДБА? "
Под това заглавие хърватският седмичник " 7дневно " разгласява обстойно следствие за злокобната Държавна сигурност от времето на югославския деспот Йосип Броз Тито - УДБА и за гибелта на 6-ма съветски дипломати. Изданието акцентира, че " множеството жертви са имали пострадвания по главите, в това число и Ротар, само че като причина за тяхната гибел се показва сърдечна непълнота ".
Репортерът на БГНЕС напомня, че Ротар от 15 години е живял в лукс във вилата си в Дикло, край Задар, в Хърватия. Тази пролет той бе задържан по съмнение в правенето на подправени документи. Той умря в ареста при започване на месец август " след рухване от стол ", което е било провокирано от " сърдечна непълнота ". Ден преди този момент той е бил прегледан от доктор, само че не са били открити никакви съществени болести.
За по-малко от една година шестима съветски дипломати починаха от " сърдечна непълнота ".
Неотдавна в суданската столица Хартум, бе открит мъртъв съветският дипломат в тази страна. Като причина за неговата гибел бе посочена " сърдечна непълнота ". Това е следващият случай на странна кончина на съветски посланик в чужбина от ноември предходната година. В деня на изборите в Съединени американски щати на пода в съветското консулство в Ню Йорк бе открит дипломатът Сергей Кривов. Той имаше пострадвания по главата. Руските публични лица обаче оповестиха, че той е умрял от сърдечен удар.
Три месеци по-късно през януари тази година, съветският консул в Атина, 55-годишният Андрей Маланина, бе открит мъртъв на пода в банята в жилището му. Според полицията той е умрял от естествена гибел. Няколко седмици по-късно в Индия след малко боледуване умря Александър Кадакин.
През февруари месец Виталий Чуркин, съветският дипломат в Организация на обединените нации, умря в кабинета си. От дипломатическата задача на Москва в Съединени американски щати оповестиха, че повода за неговата гибел е сърдечен удар. Британската преса обърна внимание на обстоятелството, че като " причина за гибелта на множеството съветски дипломати се приписва сърдечен удар, макар други признаци по тялото на умрелите ".
" След тайнствената кончина на Робърт Ротар има съществени подозрения по отношение на " спонтанните му сърдечни проблеми ". Журналистът от вестник " Репортер " Ненад Глукс тези дни оповести нови данни към случая. Негов източник, който е осведомен с случая в Задър, където умира словенският предприемач, твърди, че " Робърт Ротар е погубен след инжекция, която е провокирала гибелта му ". Глукс задава и още един доста тежък въпрос: Защо аутопсията е осъществена в прилежащия град Шибеник, а не в Задар, каквато е практиката при сходни случаи? Интересен е и фактът, че " словенските медии, които са под контрола на олигархията на прехода, остро нападнаха болничното заведение в Задар и твърдяха, че там няма " обикновени условия за лекуване ". Тук би трябвало да подчертаем, че болничното заведение в Задар в никакъв случай не е била предмет на следствия или какъвто и да е интерес за словенските медии ", отбелязва загребският седмичник и акцентира:
Няма по какъв начин да свържем гибелта на съветските дипломати с тази на Ротар. Но няма по какъв начин и да не си зададем въпроса за аргументите за тази всеобща " сърдечна непълнота " при толкоз дипломати за по-малко от 9 месеца. Тези случаи ни припомнят за гибелта на доста публицисти, опозиционни водачи и някогашни олигарси, които " потеглиха по неприятния път ". Общото сред тях е, че за всички тези случаи Москва твърди, че тяхната гибел е инцидентна и че има разумно пояснение, което естествено изключва виновността на Кремъл.
В същото време би трябвало да обърнем внимание на един значим факт: Пробождането с дребна игла /инжекция/, толкоз дребна, че то може и да не се усети, а в това време провокира гибел заради сърдечна непълнота, бяха типичен способи за очистване на УДБА и Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в предишното. Много от жертвите починаха, без даже да се усетили пробождането.
" Каква е повода за гибелта на Робърт Ротар сигурно в никакъв случай няма да разберем. Дори и да научим, че тези, които направиха аутопсията са работили по заповед, само че това не ни пречи да си напомним кой бе Ротар и с какво се занимаваше. Той бе едно " сполучливо дете на номенклатурата от прехода ". Той завоюва доста пари занимавайки се и с политика. Той постоянно ще напомня, че политиката на територията на някогашна Югославия е обвързвана с престъпността. Точно по този начин, както и в родината на всички комунистически опити - Русия ", написа изданието.
" Както в Хърватия, по този начин и в Словения нямаше лустрация. Това разреши на някогашните комунисти елегантно да се инфилтрират в демократическите партии на първите избори през 1990 година. Днес сигурно знаем, че УДБА се прегрупира и продължи да работи по същия метод и да употребява старите си способи ", се споделя в края на следствието на хърватския седмичник.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР