Страните са изправени пред сериозен избор: да работят заедно сега

...
Страните са изправени пред сериозен избор: да работят заедно сега
Коментари Харесай

Cop27: Светът е на магистралата към климатичния ад, предупреди Гутериш

Страните са изправени пред сериозен избор: да работят дружно в този момент за понижаване на излъчванията или да обрекат бъдещите генерации на климатична злополука. В момента ние сме на автомагистрала към климатичния пъкъл с крайник към момента на газта. Това съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш на водачите от целия свят, Той предизвести, че излъчванията от парникови газове не престават да порастват, световните температури не престават да се повишават и нашата планета бързо наближава сериозната точка, която ще направи климатичния безпорядък необратим. Това прави задачата от Парижкото съглашение на климата - задържане на растежа на световните температури под 1.5 градуса по Целзий до края на века, все по-неизпълними, а последствията ще са мъчителни, а в някои елементи на света - съдбовни.

Миналата година срещата на върха за климата Cop26 в Глазгоу резервира жива задачата за задържане на световните температури до 1.5 C над прединдустриалните равнища, въпреки да беше маркирано, че " пулсът е слаб ". Само година по-късно този пулс едвам се напипва - Дори най-позитивните модели показват най-малко 1.8 C растеж на температурите. Причината е, че голяма част от страните към този момент не съумяват да следват задачите и обещанията си за понижаване на излъчванията - общо взето светът би трябвало да понижи на половина използването на изкопаеми горива.

В неделя генералният секретар на Организация на обединените нации показа във видео известие до конференцията отчет на Световната метеорологична организация за положението на световния климат за 2022 година, като го разказа като " хроника на климатичния безпорядък ". В него учените пресмятат, че последните осем години са на път да бъдат най-топлите в историята. Докладът предизвестява за широкообхватни въздействия на изменението на климата, включително ускорение на покачването на морското ниво, рекордни загуби на ледникова маса и рекордни горещи талази.

Това предизвикателство ще бъде измежду топ въпросите на форума, само че тазгодишната климатична среща на върха е изключително напрегната, защото идва след година на големи климатични бедствия, за които все по-видимо виновни са промените в климата, а най-потърпевши и уязвими са бедните страни. Още при откриващите речи в понеделник водачи от Африка и Азия зададоха тона за една от горещите тематики, която се чака да бъде дискутирана на форума - историческата отговорност на най-развитите страни за излъчванията, довели до световното стопляне.
Реклама
Засегнатите от бедствия страни желаят да бъде основан специфичен фонд за загуби и вреди, поддържан от богатите страни. Те от своя страна не са щастливи с тази концепция. " Загубите и вредите към този момент не могат да бъдат замитани под килима ", сподели по този въпрос Гутериш, който Сега той приканва и за основаването на универсална система за ранно предизвестие в границите на пет години. " Нека пренасочим тези пари към хората, които се борят с цените на храните и силата, и към страните, които понасят загуби и вреди, породени от климатичната рецесия ", добави Гутериш.

Тази година " пепел в раната " на климатичните промени поставя и, което деморализира други - да вземем за пример африкански страни, които до този миг се въздържат от огромно създаване на залежите си от изкопаеми горива по екологични аргументи. " Въпреки проблемите от войната не можем да приемем, че вниманието ни не е фокусирано върху изменението на климата ", сподели Гутериш. На процедура войната се чака да бъде огромен ускорител за прекосяването на Европа от изкопаеми горива към ВЕИ сила, само че това ще отнеме време, до момента в който директният резултат за момента е замяната на съветския тръбен газ с течен газ от други източници.
Израел ще показа климатични нововъведения и решения в личен павилион " Тъй като Израел е ситуиран в изсъхнал район и сме изправени пред продължителен дефицит на вода, високи температури и сложни условия за развиване на земеделието, трябваше да намерим изобретателни решения. Благодарение на насъбраните за десетилетия познания и опит, страната ни откри на практика решения на климатичните провокации, които Израел желае да показа и да сътрудничи за тяхното използване и в други страни ", споделя Наама Леви, зам-ръководител на задачата на Израел в София, във връзка присъединяване на Иразел на COP27 за пръв път със личен павилион. В него фокус са климатичните нововъведения, технологии и решения, като там ще се проведат и събития, ориентирани към създаване на интернационално и районно съдействие в Близкия изток. " Тези решения включват въпроси, които са от значително значение за справяне с климатичната рецесия, като успеваемост на водните запаси и основаване на нови източници на вода, стабилно на суша земеделие и точно земеделие, изобретяване на заместители на животинските протеини и на устойчиви култури, енергийна успеваемост и предпазване на сила, възобновяване и запазване на горите в безводни региони, кръгова стопанска система и произвеждане на нови материали, щадящи климата и околната среда ", споделя Леви. Израел ще има огромна делегация на високо равнище на форума, която ще включва представители на всички браншове, които би трябвало да бъдат впрегнати за разрешаване на рецесията с климата: държавното управление, гражданското общество, частният бранш, локалното ръководство, университетските среди и други
Медийното внимание постоянно е фокусирано върху посланията и речите на международните водачи, само че те приказват на форума два дни - в тази ситуация в понеделник и вторник (7 и 8 ноември) и откакто си тръгнат, в идващите 10 дни делегатите на конференцията се заемат същината на климатичната дипломация - тежки и мъчителни договаряния по главните въпроси. Ако COP27 има някакъв късмет да възобнови световните задължения след година на извънредно стеснен прогрес, работата на тези договарящи ще бъде от решаващо значение. Наблюдателите рално не чакат да видят съглашение или нов контракт в края на форума - изключително за горещия картоф с финансирането на загубите, само че показват, че е извънредно значимо да се види прогрес по тази тематика.
Реклама
Срещите на върха се организират според Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата - контракт от преди съвсем 30 години и всичко, контрактувано там е артикул на същата Конвенция. Това значи страните имат правно обвързване да следват тези договорености. За това и COP събитията са значими и имат значение, колкото и трудно от време на време да протичат. Всяка дума в договарянията и документите има значение - дали задължението е за " последователно унищожаване " или " последователно понижаване " на използването на въглищата, да вземем за пример.
Свързани публикации Кой ще заплати за климатичните бедствия: горещият въпрос на срещата на върха за климата 6 ноември 2022, 07:01 Гутериш прикани за налог " климат " върху свръхпечалбите в бранша на изкопаемите горива 21 септември 2022, 13:32 Норвежкият държавен фонд искa нулеви излъчвания до 2050 година от фирмите, в които влага 20 септември 2022, 17:38 Тазгодишните горещи талази и наводнения може да демонстрират какво ни чака в бъдеще 10 септември 2022, 13:51 За бизнеса дефицитът на вода е най-големият проблем на изменението на климата 26 август 2022, 06:18 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ани Коджаиванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР