Страните от Западните Балкани се превръщат за ЕС в партньори

...
Страните от Западните Балкани се превръщат за ЕС в партньори
Коментари Харесай

Могерини: Западните Балкани стават партньори на ЕС по въпросите на сигурността

Страните от Западните Балкани се трансформират за Европейски Съюз в сътрудници по въпросите на сигурността, до момента в който по-рано те бяха обсъждани единствено като огнище на неустойчивост, е декларирала висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини при идването си на второто работно съвещание на двудневната неофициална среща на министрите на защитата на Европейски Съюз във Виена, заяви ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Могерини е споделила още, че "съвместно с НАТО обсъждаме по какъв начин да задълбочим съдействието си по въпросите на сигурността в района ".

Австрия, която сега ръководи Съвета на Европейски Съюз, е поканила министрите на защитата на страните от Западните Балкани на 26 септември в Грац, с цел да обсъдят обстановката със сигурността в района, е съобщил австрийският министър на защитата Марио Кунасек. Според него на вчерашното съвещание на европейските министри на защитата са били разисквани съответни ограничения за подсилване на сигурността в Западните Балкани.

"За мен е изключително радостно, че изразихме подготвеност да намерим личен стратегически формат за разговора с тези страни, да приказваме с тях, а не за тях ", е коментирал Кунасек.

Във Виена се организира и неофициална среща на министрите на външните работи на Европейски Съюз, на която са поканени и представители на страните кандидатки - Македония, Сърбия, Черна гора, Турция и Албания. Европейският съюз няма да бъде пълностоен, до момента в който страните от Западните Балкани не се причислят към него, е декларирала в сряда Могерини, представена от ТАСС. В наш интерес е да оставяме вратата отворена, е споделила Могерини, отбелязвайки, че австрийското председателство на Съвета на Европейски Съюз поддържа политиката на Брюксел във връзка с Западните Балкани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР